Kilövik az Alaszkánál sodródó japán szellemhajót

Vágólapra másolva!
Az amerikai parti őrség elsüllyeszti a tavaly márciusi japán szökőárban elszabadult hajót, amely jelenleg kivilágítatlanul sodródik egy tengeri hajózási útvonalon Alaszka partjainál, így veszélyt jelent a többi hajóra nézve.
Vágólapra másolva!

Az amerikai parti őrség azt tervezi, hogy elsüllyeszti azt a halászhajót, amely vélhetően még a tavaly márciusi japán szökőárban szabadult el, és azóta egészen Alaszka partjaiig sodródott a nyílt vizeken - írja a brit BBC.

A magában sodródó japán halászhajót a kanadai parti őrség egyik repülőgépe fedezte fel még március 23-án, a Brit Columbiához tartozó Haida Gwaii szigetek közelében.

Forrás: Kanadai Közelekedési Minisztérium

A 61 méter hosszú halászhajón nincs világítás, nincs motorja, nem tartózkodik rajta személyzet, így nagy veszélyt jelent a többi hajóra nézve. Jelenleg 170 tengeri mérföldre Alaszka partjaitól sodródik mintegy 1 kilométeres sebességgel egy tengeri közlekedési folyosón, amely az Egyesült Államok és Kanada vizeit választja el.

A parti őrség szóvivője szerint a fő gondot az jelenti, hogy a japán hajó egy hajózási útvonal közepén sodródik. "Megpróbáljuk a lehető legkisebbre csökkenteni a biztonsági kockázatokat, nem akarjuk, hogy bárki belefusson" - mondta.

A tervek szerint egy hadihajóról ágyúzzák majd szét és süllyesztik el. A légierő is részt vesz majd a műveletben, ők segítenek a terület kiürítésében. A hajó megmentése túl drága lenne, és túl veszélyes lenne bárkit a fedélzetére engedni. A hajótestben mintegy 8000 liter gázolaj lehet, de a szakemberek szerint szennyezés nem jelent majd gondot. A tulajdonosa korábban már közölte, tőle megsemmisíthetik a szellemhajót.