Eltiltanák a kincskereső búvárokat a Titanic roncsától

Titanic, National Geographic, új felvételek a roncsról
Vágólapra másolva!
Száz évvel a hajó elsüllyedése után a világörökség részéve tenné az UNESCO a Titanic roncsát. A hajóról az elmúlt években többször is vittek el értékes tárgyakat búvárok.
Vágólapra másolva!

A világörökség részéve nyilvánítaná az UNESCO a Titanic roncsát - közölte a brit BBC csütörtökön. Az ENSZ kulturális szervezete szerint az elmúlt években közel 700 búvár merült le a Kanada közelében elsüllyedt Titanichoz, akik gyakran vittek magukkal műemléknek minősülő tárgyakat az elsüllyedt hajóról.

Hamarosan száz éve lesz, hogy a Titanic elsüllyedt, és ha letelik a katasztrófa utáni száz év, akkor egy egyezmény értelmében tilos lesz nem etikus vagy nem tudományos okokból megközelíteni a roncsot.

Az UNESCO egyik vezetője szerint fontos, hogy megvédjék a Titanic környezetét, ezért a világörökség részéve nyilvánítanák a területet. "A szabályok nem engedik a földfelszínen lévő kulturális értékek kirablását, ugyanennek kéne igaznak lennie a tengerekben lévő emberi örökségnek".

A Titanic 1912. április 15-én süllyedt el, miután egy jéghegynek ütközött. A hajó katasztórfájáról soha nem látott képeket közölt a National Geographic, a képeket ebben a cikkünkben nézheti meg.