Sarkozy tanácsadójának meztelen holttestét találták meg New Yorkban

Vágólapra másolva!
Ismét ismert francia személyiség ügyében nyomoz a New York-i rendőrség. Tavaly a Nemzetközi Valutaalap akkori vezetőjét, Dominique Strauss-Kahnt vádolta szexuális erőszakkal egy szállodai szobalány, most a legnevesebb francia politikai intézet igazgatójának meztelen holttestét fedezték fel egy hotelben. Az eset gyanús - egyelőre ennyi közöltek a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Holtan találták New Yorkban Richard Descoings-t, a nagy hírű párizsi Politikatudományi Intézet, a Sciences Po igazgatóját. A rendőrség szerint az eset gyanús, noha egyelőre azt állítják, nem találtak idegenkezűségre utaló nyomokat. Az 53 éves férfi holttestét azonban meztelenül találták meg, a szobában az első jelentések szerint feltűnő rendetlenség volt, a professzor dolgainak egy részét pedig kidobták az ablakon.

A rendőrség most mindenekelőtt a boncolás, illetve a toxikológiai vizsgálat eredményére vár, jelentette a France24 hírtelevízió, amely szerint az idegenkezűség kizárása ellenére azért igyekeznek kideríteni azt is, hogy nem járt-e valaki Descoings szobájában, esetleg nem az illető dobta-e ki az ablakon az igazgató holmiját. A szobában talált rendetlenségről azonban azt állították: azt valójában azok okozták, akik megpróbálták újraéleszteni a francia férfit.

Gyanús körülmények

Richard Descoings az ENSZ által különböző egyetemek vezetőinek szervezett konferenciára érkezett New Yorkba, kedd reggel azonban nem jelent a Columbia Egyetemen, és a szállodájában kerestették. A hotel személyzete kopogott a szoba ajtaján, de nekik úgy rémlett, horkolni hallják a professzort, így hagyták pihenni. Később, amikor továbbra sem jelentkezett, rányitották az ajtót, akkor találták meg a meztelen holttestet - írja a New York Times.

Egy a szállodában lakó házaspár azt mesélte a rendőröknek, hogy ők legalább két embert hallottak beszélni a professzor szobájának előterében kedd reggel. A rendőrség szerint az elsődleges vizsgálatokból nem lehetett megállapítani a halál okát, az eset azonban - mint fogalmaztak - szokatlan.

Egy újabb francia ügy New Yorkban

Richard Descoings a francia elitképzőben, az Ecole Nationale d'Administrationban végzett, majd tanácsadó volt több miniszter mellett is. 2005-ben megkapta a francia Becsületrendet is, legnagyobb sikerének a Politikatudományi Intézet, a Science Po megreformálását tartják. Ez az ország egyik legmagasabbra taksált oktatási intézménye, ahova Descoings-nak köszönhetően már nem csupán az elithez tartozó családok gyerekei kerülhetnek be, írta a New York Times.

Nicolas Sarkozy elnök arra kérte fel a professzort, tegyen javaslatokat az ország felsőoktatása színvonalának emelésére. Jelentésére alapozva dolgozták aztán ki az oktatás e része reformjának tervét.

A Descoings halálának ügyében folyó nyomozás a második olyan lesz egy éven belül New Yorkban, amely jelentős francia személyiséget érint. Tavaly a rendőrség a repülőtéren vette őrizetbe a Nemzetközi Valutaalap akkori igazgatóját, Dominique Strauss-Kahnt, akit szexuális molesztálással vádolt egy szállodai szobalány. A vádakat néhány hónappal később elvetették. Strauss-Kahn egyébként maga is tanított egykor a Sciences Po-n, ott, ahol a most holtan talált Richard Descoings igazgató volt. A Strauss-Kahn ügyéről írt írásainkat itt olvashatja.