Nővé operált férfi a Miss Universe-en

jenna talackova, a kanadai miss universe-n indult transzszekszuális versenyző
Vágólapra másolva!
A nemváltó műtéten átesett Jenna Talackova is indulhat a kanadai Miss Universe versenyen, miután a szépségversenyt szervező milliárdos, Donald Trump visszavette a versenyzők közé. Talackovát pénteken zárták ki, miután kiderült, hogy nem nőként született. A kanadai törvények szerint azonban annak minősül.
Vágólapra másolva!

Kizártak, majd visszavettek egy nővé operált férfit a kanadai Miss Universe szépségversenyen - közölte a Reuters hírügynökség szerdán. A 23 éves Jenna Talackova férfiként született, azonban 19 éves korában nemváltó műtéten esett át, útlevele, jogosítványa és születési anyakönyvi kivonata szerint is nő.

Talackovát a múlt héten pénteken zárták ki a Miss Universe versenyből - miután bejutott a a 65 főt számláló döntőbe -, arra hivatkozva, hogy "nem született nő", mint ahogy azt a jelentkezési lapján állította. Az eset nagy visszhangot keltett Kanadában, jogvédő szervezetek biztosították támogatásukról Talackovát, aki elkeseredetten nyilatkozott. "Nő vagyok. Az igazságtalan kizárásom teljesen letaglózott."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Jenna Talackova egy sajtótájékoztatón

Szerdán azonban a Miss Universe globális franchise-t birtokló Donal Trump személyes utasítására visszavették Talackovát a versenybe. A verseny ügyvezetőjének nyilatkozata szerint: "amíg Jenna Talackova a kanadai törvények értelmében nőnek minősül, és egyértelműen annak minősül, addig joga van versenyezni a kanadai Miss Universe versenyen. Donald Trump minden résztvevőnek sok sikert kíván."

A kanadai Miss Universe döntőjét május 9-én rendezik Torontóban, később a győztes fogja képviselni az országot a Miss Universe főversenyén.