Szlovákia és Magyarország kibékül

Vágólapra másolva!
Az újonnan kinevezett szlovák külügyminiszternek meggyőződése, hogy Szlovákia és Magyarország között a jószomszédi kapcsolatok időszaka következik. Miroslav Lajcák szerdai pozsonyi nyilatkozata szerint ezek a jószomszédi kapcsolatok tükrözik majd a két fél közös történelmét és azt, hogy mindkét ország az EU és NATO tagja.
Vágólapra másolva!

"Azt várom, hogy a szlovák és a magyar kormány egyaránt elsődlegesen a - minden európai ország előtt álló - gazdasági és szociális kihívásoknak szenteli a figyelmét" - mondta el kinevezését követően Miroslav Lajcák a sajtó képviselőinek szerda délután. Hozzátette: a felvetődő kérdéseket a két fél - elemzések és az "európai standardok reális állapota" alapján - tárgyalóasztal mellett fogja megoldani.

Miroslav Lajcák elmondta: azt kívánja, hogy Szlovákia megbízható, stabil és "előrelátható" partner legyen, valamint az Európai Unió tagja maradjon. Rámutatott: nem szerepel a tervei között, hogy idő előtti változtatásokat eszközöljön a szlovák diplomáciában. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy részletesen meg akar ismerkedni azzal, mi zajlott a külügyi tárcánál az elmúlt 20 hónap során.

Miroslav Lajcák Robert Fico kormányfő előző kabinetjében, 2009 és 2010 között egy rövidebb ideig már betöltötte a külügyminiszteri posztot. Mostani kinevezését megelőzően, karrierdiplomataként az Európai Külügyi Szolgálat Oroszországért, a kelet-európai partnerségért, illetve a Nyugat-Balkánért felelős igazgatójaként tevékenykedett. Diplomata karrierjét 1991-ben, az akkori Csehszlovákia moszkvai nagykövetségén kezdte.