Lakásfelújítás miatt kerülhet bajba Romániában egy RMDSZ-es miniszter

Vágólapra másolva!
Befolyással üzérkedéssel és vagyonnyilatkozat-hamisítással gyanúsítják a korrupcióellenes román nyomozók Borbély László RMDSZ-es környezetvédelmi minisztert. Az érintett azt mondja, azt sem tudja, miről van szó. Nem ez az első eset, hogy romániai magyar politikusok ellen próbálnak vádat emelni, ítélet azonban még nem volt.
Vágólapra másolva!

Ingyenes lakásfelújítással vesztegették meg Borbély László román környezetvédelmi minisztert, az RMDSZ politikai alelnökét, állítja az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA). A nyomozók ezért üzérkedéssel és hamis vagyonnyilatkozat-tétellel gyanúsítják a politikust, és azt kérték a főügyészségtől, tegye meg a szükséges lépéseket a bűnvádi eljárás indításához. A főügyészség a Mediafax hírügynökség értesülései szerint - már továbbította is a kérést az igazságügyi miniszternek.

Egy gyanús vállalkozó

A történet a nyomozók szerint még tavaly kezdődött, amikor - mint a Kolozsváron megjelenő Krónika című napilap írja - állítólag egy Ioan Ciocan nevű vállalkozó Szepessy Szabolcs miniszteri tanácsos közvetítésével megvásárolta Borbély László befolyását azzal, hogy cége, a Lescaci Kft. költségén mintegy 20 ezer euró (csaknem hatmillió forint) értékben végzett lakásfelújítást az RMDSZ-es tárcavezetőnek. Ennek fejében a miniszter támogatását remélte abban, hogy közbeszerzési eljárásokban megbízásokhoz jusson a Vízgazdálkodási Hivatalnál, illetve minden korábbi munkáért az elsők között kapja meg a neki járó pénzt. A Krónika úgy tudja, Ciocan az elmúlt öt évben csaknem ötven megbízást kapott, például a tengerpart megerősítésére.

A DNA a nyomozást már tavaly megindította Ciocan és Szepessy ellen, előbbi lakását át is kutatták, sőt a hírek szerint kihallgatták Borbély feleségét és felesége anyját is. Maga a miniszter nyáron azt nyilatkozta, hogy nincs semmi köze az ügyhöz, ő - tette hozzá - nem is ismeri a vállalkozót. Kiállt mellette az RMDSZ és akkoriban a kormányfő, Emil Boc is. Igaz, utóbbi azóta lemondott, az új miniszterelnök, Ioan Razvan Ungureanu pedig ebben a kérdésben nem szólalt meg.

Mindeközben kiderült az is, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) bejelentette: 2010 áprilisa óta vizsgálódik az RMDSZ-es politikus és felesége vagyonnyilatkozata ügyében. Az eredményt nem közölték, a Mediafax értesülései szerint azonban a bűnvádi eljárást hamis vagyonnyilatkozat-tétel ügyében is elindítanák.

Túlzásokba esnek a nyomozók?

Az RMDSZ Maros megyei szervezete (Borbély Marosvásárhelyen él) kiállt a miniszter mellett - írta az Adevarul című lap. A helyi elnök, Kelemen Attila úgy vélte, Borbély László túl tapasztalt politikus ahhoz, hogy ilyen hibákat kövessen el a vagyonbevallásban. Kelemen arra utalt, hogy nemrég a kormány fő erejét adó Liberális Demokrata Pártból kilépett annak egyik alelnöke, aki szerint Románia rendőrállam. A megyei RMDSZ-elnök úgy vélte, "a hatóságok végezzék a dolgukat, de nem hinném, hogy annyi ellensége van Romániának, ahány ember után nyomoz a korrupcióellenes igazgatóság".

Maga a miniszter egy kérdésre válaszolva azt mondta: az ügyészek nem tájékoztatták semmiféle vádról, így majd akkor nyilatkozik, ha megtudja, "miről van szó". "Az igazságszolgáltatásnak végeznie kell a dolgát" - jegyezte még meg. Szerinte akkor is kiderült, hogy nem nyomoznak ellene, amikor tavaly nyáron elterjedtek azt erről szóló hírek. Eközben a román szenátus elnöke közölte: a maguk részéről nem fognak megakadályozni semmiféle eljárást.

Kampánymegfontolásokat sejtenek

A román sajtóban többek között arról találgatnak, hogy a Borbély elleni eljárásnak a közelgő választási kampányokhoz van köze. Az RMDSZ ugyanis a környezetvédelmi tárca révén olyan pénzekhez fér hozzá, illetve olyan projekteket támogathat, amelyek erősíthetik támogatottságát.

Ráadásul a román kormánynak alapvető érdeke azt bizonyítani, hogy keményen lép fel a bűnözés ellen minden szinten. Mint a felmérésekből kiderült ugyanis, a társadalom a korrupciót tartja a legnagyobb gondnak az országban, amely ellenzéknél és kormánypártnál egyaránt fellelhető. Márpedig az ellenzék térfelén éppen napokkal ezelőtt ítélték el jogerősen Adrian Nastase volt kormányfőt, az ellenzék legfőbb erejét adó párt egykori vezetőjét.

Ami az RMDSZ-t illeti, nem ez az első ügy, amely valamelyik kormánytagját érinti. Néhány éve Nagy Zsolt akkori távközlési miniszternek kellett lemondania, miután megvádolták korrupcióval. Sőt a DNA nyomozott Markó Béla RMDSZ-elnök ellen is, de ennek nem lett semmiféle következménye. Egyébként Nagy Zsolt ellen 2010. december 15-én emeltek vádat, de ítélet még első fokon sincs.