Kilenc évet kapott az emberkereskedők magyar bandavezére Kanadában

Kanada, emberkereskedelem, menekült, Hamilton város bírósága
Vágólapra másolva!
Egy keddi bírósági ítélettel lezárult a magyar emberkereskedő banda ügye Kanadában: a többi vádlott után végül a bűnszervezet vezetője, a felesége és a fia is bűnösnek vallotta magát. A férfi kilenc évet kapott, de már csak négy és felet kell leülnie, utána hazatoloncolják Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Kilenc év börtönre ítélte egy kanadai bíróság azt a magyar férfit, aki a vád szerint a kanadai történelem legnagyobb emberkereskedelmi bűnügyének fő elkövetője volt. A 49 éves D. Ferenc bűnösnek vallotta magát. Mivel már hosszú ideje előzetes letartóztatásban ül, még négy és fél éven át kell börtönben maradnia.

A Kanadában felderített emberkereskedelmi ügy lényege, hogy a mintegy tucatnyi gyanúsított - a Veszprém megyei Pápáról kivándorolt roma családok tagjai - bűnszervezetet építettek ki Hamiltonban, ahol jól menő építkezési vállalkozásuknál ingyen dolgoztattak Magyarországról Kanadába csábított csicskásokat. Az összesen tizenkilenc áldozat egybehangzóan állítja, hogy jól fizető állás ígéretével csalták őket Kanadába, ehelyett azonban ingyen munkát vártak tőlük, pincékben szállásolták el, és állandó félelemben tartották őket. A kanadai hatóságok szerint a csicskásokon nemcsak a rabszolgamunka révén kerestek a gyanúsítottak, hanem úgy is, hogy lopásra kényszerítették őket, illetve szociális segélyeket vettek fel utánuk. Mind az elkövetők, mind az áldozatok menedékjogot kértek arra hivatkozva, hogy Magyarországon roma származásuk miatt üldöztetésnek vannak kitéve. Az [origo] korábban a helyszínen járt utána a bűnszervezet történetének, az erről szóló cikksorozatunkat itt, itt és itt olvashatja el.

Kedden a hamiltoni bíróság D. Ferenccel együtt elítélte a feleségét, K. Gyöngyit és fiát, a 21 éves D. Ferencet is. Utóbbi ugyan csak tizennyolc éves volt akkor, amikor a bűnszervezet még működött, de a vád szerint ő volt a harmadik legfontosabb vezető, akit az apja tanított ki. A vádak között az emberkereskedelem mellett jóléti juttatásokkal való visszaélés is szerepelt. Az elítélteket a börtönbüntetésük letöltése után - K. Gyöngyinek már nem kell visszatérnie a börtönbe - hazatoloncolják Magyarországra.

A Toronto Star című lap tudósítása szerint a család tagjai a bíróságon mindenkitől bocsánatot kértek. "Megígérem, hogy a jövőben nem teszek ilyet" - mondta tolmács segítségével D. Ferenc. A vádlottaknak fenntartott üvegkalickában ülve azonban az ellene tanúskodó egyik áldozatot hallgatva sokszor megcsóválta a fejét, vagy éppen hátrafordulva mosolygott a hallgatóság soraiban ülő lányaira.

Az ügyben tucatnyi vádlott - mindannyian magyar állampolgárok - ült előzetes letartóztatásban, az elmúlt hónapokban azonban sorra bűnösnek vallották magukat, így ítélet született az ügyükben. Legutóbb márciusban kapott 72 hónap börtönbüntetést a 37 éves K. Attila. Januárban N. Krisztina ismert el segélyekkel való visszaélést, előtte K. Gizella embercsempészetet, D. Lajos pedig előrehaladott gyomorrákja miatt adta fel a védekezést. Mindannyiukat hosszabb-rövidebb idejű börtönbüntetésre ítélték.

Toni Skarica, a vádat képviselő ügyész már több tárgyaláson a "gonosz inváziójának nevezte" a bűnszervezet tevékenységét, amely része a "hamis menedékkérők inváziójának". Ezzel arra utalt, hogy folyamatosan nő a Magyarországról érkező, többnyire roma származásuk miatt üldöztetésre hivatkozva menedéket kérők száma, amely tavaly soha nem látott méreteket öltött, jócskán meghaladta a 4000-et. (A roma kivándorlásról szóló, Kanadában készült riportjainkat itt és itt olvashatja.)

Az ügy bírósági szakasza a keddi ítélettel feltehetően lezárult. A kanadai rendőrség ugyanakkor továbbra is körözi a 43 éves D. Gizellát.