Irakban tárgyalna az atomról Irán

Vágólapra másolva!
Irakot javasolta a több mint egyévi szünet után újrakezdődő nukleáris tárgyalások színhelyéül Irán - közölte szerdán a bagdadi külügyminisztérium, váratlan fordulatot hozva a tárgyalások előkészítésébe.
Vágólapra másolva!

Irán azt javasolja, hogy Irak legyen a helyszíne a Teherán vitatott atomprogramjáról szóló, jövő hétre tervezett tárgyalásoknak, amelyeknek befogadására eddig Törökország ajánlkozott - tudatta a tárca.

Kedden Bagdadban járt egy iráni küldöttség, és kérte, hogy Irak rendezze meg a tárgyalási fordulót az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjával és Németországgal. Irak ezzel kapcsolatban megkeresi az érintett országokat - mondta Hosjar Zebari külügyminiszter. "Ma bekéretjük a minisztériumba az öt állandó BT-tag és Németország nagykövetét, és átadunk nekik egy-egy levelet a javaslatról" - tette hozzá. A síiták vezette iraki kormány egyre szorosabb kapcsolatot épít ki a zömmel síiták lakta Iránnal.

Egy magas rangú iráni tisztségviselő a minap közölte: Teherán nem szeretné, ha a találkozó Törökországban lenne, mert a valamikor szoros török-iráni kapcsolatok lehűltek az utóbbi egy évben, miután Ankara szembefordult a Bassár el-Aszad vezette szíriai hatalommal, Irán közeli szövetségesével.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szombaton már megerősítette, hogy az április 13-14-ei tárgyalás Isztambulban lesz. A felek legutóbb tavaly januárban ültek tárgyalóasztalhoz, de akkor még a napirendi pontokban sem tudtak megállapodni.