65 év börtön a Katrina után lövöldöző egyik rendőrnek

Vágólapra másolva!
A volt rendőrök indok nélkül lőttek emberekre a Katrina hurrikán pusztítása után New Orleans egyik hídján. A lövöldözésben ketten meghaltak, négyen megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Börtönre ítélték azt az öt volt New-Orleans-i rendőrt, akik a Katrina hurrikán után a Danziger hídon lelőttek hat embert, ketten közülük meghaltak - írja a brit BBC csatorna online oldala. Négy rendőrt lőfegyverrel való visszaélés miatt mondtak ki bűnösnek, ötödik társuk pedig azért kapott letöltendő szabadságvesztést, mert segíteni akart eltussolni a történteket. A volt rendőrök az eset után kitalált tanúkkal és hamis vallomásokkal akarták azt a látszatot kelteni, hogy a lövések indokoltak voltak.

A legmagasabb büntetést - 65 évet - a 48 éves Robert Faulcon kapta, két társa negyven évet, egyikük 38 évet, míg az 55 éves nyugalmazott Arthur Kaufman hat évet. Utóbbi az ítélet szerint ugyan elrendelte a lövöldözés kivizsgálását, később azonban közreműködött a rendőrök tisztára mosásában.

A rendőrök ellen még 2010 nyarán emeltek vádat, amely szerint a hurrikán után, 2005 szeptemberében tüzet nyitottak a hídon sétáló családra és egy - a helyszínről menekülő - férfira. Egy helyi pár, a lányuk és unokaöccsük megsérült, a család barátja, egy 17 éves fiú pedig meghalt. A menekülő 40 éves férfit hátba lőtték, ő is életét vesztette a helyszínen. A nyomozóknak öt évig tartott, hogy kiderítsék, mi is történt pontosan a hídon.