Breivik: Ez rosszabb a halálnál

Vágólapra másolva!
38 oldalas levelet küldött a norvég sajtónak Anders Behring Breivik, s ebben arról írt, hogy nem őrült, és ezt be is fogja bizonyítani április 16-án kezdődő tárgyalásán. Breivik szerint elfogultak voltak az őt őrültnek nyilvánító pszichiáterek. A norvég mészáros tavaly júliusban 77 embert ölt meg.
Vágólapra másolva!

Anders Behring Breivik szerint az, hogy őrültnek nyilvánították, rosszabb, mint ha meghalt volna, írta a norvégiai mészárlás elkövetője a norvég sajtónak küldött 38 oldalas levelében - közölte a Reuters szerdán. Breivik tavaly júliusban összesen 77 embert ölt meg, ebből 69-et a norvég munkáspárt egy ifjúsági táborában, tilatkozásul Európa állítólagos elmuszlimosodása ellen.

Breivik a levelében kiemelte, hogy küzdeni fog az április 16-án kezdődő tárgyaláson azért, hogy épelméjűnek nyilvánítsák. Novemberben két norvég pszichiáter őrültnek nyilvánította Breiviket, aki így nem ítélhető börtönbüntetésre. A diagnózis szerint Breivik a támadáskor paranoid skizofréniában szenvedett.

A norvég sajtó részeket idézett Breivik leveléből - közölte a Reuters. "Az őrültnek nyilvánításom a legrosszabb dolog, ami velem történhetett, ez a totális megsemmisítés. Egy politikai aktivistát elmegyógyintézetbe küldeni szadistább és gonoszabb eljárás, mint ha megölnék".

Breivik a pszichiátriai vizsgálatot végző szakembereket is bírálta. Mint írta, az egyikük, Torgeir Husby több alkalommal is bestiálisnak nevezte a beszélgetéseiken a tetteit, és Breiviknek az volt a benyomása, hogy vadállatnak tartja, akit elkábítva és bezárva kell tartani élete végéig.

A novemberi elmeorvosi vélemény nyilvánosságra hozatala után a norvég közvélemény nyomására új elmeorvosi szakértőket kért föl a Breivik ügyét vizsgáló bíróság, a szakértői véleményt a jövő kedden hozzák nyilvánosságra. Az április 16-án kezdődő tárgyalás tíz héten át fog tartani.