Áramszünetre ébredt egész Ciprus

Vágólapra másolva!
Egy villamos erőmű üzemzavara miatt nincs áram egész Cipruson szerda reggel óta - közölte a villamosipari hivatal szóvivője, aki azt ígérte, hamarosan elhárítják a hibát. A ciprusi villamosenergia-hálózat tavaly július óta túlterhelt, mert egy hatalmas robbanás tönkretette a legnagyobb erőművet.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tudja a ciprusi villamosipari hivatal, hogy mi okozta a problémát a dekéliai olajtüzelésű erőmű generátoraiban. Az üzemzavar láncreakciószerűen idézett elő zavart a szigetország többi erőművének generátoraiban is - mondta a szóvivő. Az üzemzavar miatt reggl óta áramszünet van egész Cipruson, a szóvivő azt ígérte, hogy a hibát hamarosan elhárítják.

A ciprusi villamosenergia-hálózat tavaly július óta túlterhelt, mert egy hatalmas robbanás tönkretette a legnagyobb erőművet, a vaszilikoszit, amely az ország szükségletének hatvan százalékát elégítette ki. A baleset miatt a hatóságoknak ismét üzembe kellett helyezniük a két megmaradt erőmű kiöregedett generátorait. Emellett a sziget északi részén lévő török államalakulattól - amelynek független hálózata van - is vásároltak áramot.

A villamosipari hivatal közlése szerint a megtermelt áram mennyisége az éjszaka a szokásos mennyiség felére, 123 megawattra csökkent. A nyolcszáz ezer lakosú ország nappali igénye akár 576 megawatt is lehet. A ciprusi erőművek maximális kapacitása 824 megawatt.