Vágólapra másolva!
Nagybátyja szerint az egész Szíriát beborító vérontás hamarosan véget vet Basar al-Aszad szíriai elnök hatalmának. Basár nagybátyja szerint ennek ellenére családjuk még mindig nagyon népszerű, ezért Basarnak segítenie kell a jövő szíriai kormányait.
Vágólapra másolva!

Nem húzza már sokáig Basar al-Aszad szíriai elnök száműzetésben élő nagybátyja szerint - írja a BBC. Rifát al-Aszad - aki azután menekült el Szíriából, hogy sikertelenül próbálta elragadni a hatalmat az 1980-as években bátyjától, Basar apjától - a BBC-nek azt mondta, hogy annyira durva a vérontás a szíriai kormányerők és az ellenzék között, hogy az egyre nagyobb nemzetközi nyomásnak kitett szíriai államfő hamarosan meg fog bukni.

A szíriai kormány hétfőn járult hozzá nemzetközi nyomásra, hogy április 10-étől tűzszünetet léptet életbe. "A probléma mára egész Szíriában eluralkodott, nincsenek erőszakmentes térségek, úgyhogy nem hiszem, hogy hatalmon maradhat" - mondta Rifát, aki szerint ennek ellenére Basarnak meg kell próbálnia megőriznie befolyását, hogy át tudja adni tapasztalatát a következő kormányoknak. Rifát szerint ezt indokolja az is, hogy az Aszad család még mindig nagyon népszerű Szíriában.

Kedden folytatódnak a heves harcok Szíriában. Ellenzéki aktivisták arról számoltak be, hogy Deraa, Idlib és Damaszkusz tartományban összecsapások folynak a kormánycsapatok és dezertőrök között. Idlibben egy lány és egy férfi halt meg a harcokban és életét vesztette több katona is, miután csapatszállító járművüket megtámadták a dezertőrök. A déli Deraában katonai úttorlaszokat ért támadás kora hajnalban, Dáel városába pedig több tucat autóbusz szállított katonákat egy vélhető akció előzményeként. Az ellenzéki forradalmi bizottságok adatai szerint hétfőn 55 halottjuk volt a harcoknak, köztük hét gyerek.