Dühös tüntetők támadták meg a Buenos Aires-i brit nagykövetséget

Vágólapra másolva!
A falklandi háború harmincadik évfordulóján erőszakba torkolltak a tüntetések, a tiltakozók brit zászlót égettek, és megtámadták a brit nagykövetséget is Buenos Airesben.
Vágólapra másolva!

Házi gyártású bombákkal, kövekkel és Molotov-koktélokkal támadták meg tüntetők a Buenos Aires-i brit nagykövetséget a falklandi háború kitörésének harmincadik évfordulóján. A rohamrendőrök vízágyukkal próbálták megfékezni a Falkland-szigetek brit fennhatósága ellen tüntetőket, akik brit zászlót és Vilmos herceg képmását is elégették.

Az argentin tiltakozók dühe ellenére David Cameron brit miniszterelnök megerősítette, hogy elkötelezett a Falkland-szigetek brit hovatartozása mellett, és ismét hangsúlyozta, hogy az ott élőknek joguk van ahhoz, hogy maguk döntsenek az állampolgárságukról. A brit külügyminisztérium pedig elítélte az erőszakot, és figyelmeztette Argentínát, hogy a bécsi egyezmény értelmében gondoskodnia kell a diplomáciai missziók megfelelő biztonságáról.

Az argentinokat különösen feldühítette, hogy Vilmos herceg pilótaként nem sokkal az évforduló előtt érkezett hathetes kiküldetésre a Falkland-szigetekre. Február közepén pedig az ENSZ-nél tett panaszt Argentína Nagy-Britanniára, és mert aggódott, hogy a nemrég járőrözésre a dél-atlanti térségbe küldött, atomfegyverrel is felszerelhető brit tengeralattjárón nukleáris fegyver lehet.

Argentína és Nagy-Britannia 1982-ben többhetes háborút vívott a Falkland-szigetekért, amely mintegy 900 áldozatot követelt a két oldalon, és brit győzelemmel zárult. Kitörésének április 2-án volt a 30. évfordulója.