Fico pénz helyett élelmiszert adna segélyként

Vágólapra másolva!
Változtatni készül a leendő szlovák kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) a szociális segélyek kifizetésének módján - adta hírül saját forrásokra hivatkozva a Sme szlovák liberális napilap hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az elképzelés szerint szűkítenék azoknak a kedvezményezetteknek a csoportját, akik a juttatások jelenlegi rendszere alapján készpénzben kapják a szociális segélyt. A jövőben már nemcsak az adott személy vagy család gyermekeinek száma és a közmunkaprogramokban való részvétel lenne a szociális segélyek kifizetésének feltétele, hanem az is, hogy a kedvezményezett ellen ne legyen folyamatban büntetőjogi vagy szabálysértési eljárás.

A koncepció alapján - a készpénzben való kifizetések megítélése terén - a szülők lennének a felelősek nem felnőtt korú gyermekeik szabálysértései és büntetőjogi felelősségre vonással járó tettei miatt is.

"Elkerülhetetlen, hogy a szociális segélyek ne csupán a munkavégzési aktivitáshoz legyenek kötve, hanem a polgári együttéléshez is" - nyilatkozta a lapnak a leendő szlovák belügyminiszter, Robert Kalinák.

Az elképzelés szerint a feltételeket nem teljesítő kedvezményezettek nem vesztenék el a szociális segélyre való jogosultságukat, csak a segélyt nem készpénzben, hanem élelmiszer és más tárgyi juttatások - például ruhacsomagok - formájában kapnák meg.

A tárgyi juttatások beszerzéséről az elképzelés szerint nem az önkormányzatok gondoskodnának, hanem azt központilag felügyelné valamelyik állami intézmény. A rendszer működtetéséről a belügyi, a munkaügyi és pénzügyi tárca közösen lenne hivatott gondoskodni.