Egy hét múlva tűzszünet lehet Szíriában

Vágólapra másolva!
A szíriai vezetés elfogadta, hogy április 10-étől életbe lépteti a Kofi Annan ENSZ-megbízott által kidolgozott hatpontos béketervet - írta hétfőn a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.
Vágólapra másolva!

A BBC meg nem nevezett diplomatákra hivatkozva jelentette, hogy a szíriai döntésről maga Annan tájékoztatta az ENSZ-t. A volt főtitkár tervében a világszervezet által ellenőrzött, mindkét félre kiterjedő tűzszünet szerepel, továbbá a katonák és nehézfegyverek visszavonása a városokból és a humanitárius segélyek célba juttatása.

Szíriában hónapok óta harcban állnak egymással a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen lázadók és a kormányerők. Hétfőn is folytatódott az erőszak, Idlib és Homsz városából jelentettek összecsapásokat.

Aszad rezsimje elvileg már a múlt héten elfogadta a béketervet, de eddig semmilyen jel nem utalt arra, hogy valóban be is fogja tartani. Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete akkor arra emlékeztetett, hogy Szíria tett már hasonló ígéreteket, aztán rendre megszegte őket.

Vasárnap a Szíria barátai elnevezésű, 83 ország részvételével megrendezett isztambuli konferencia az ország "törvényes képviselőjének" ismerte el az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanácsot (CNS). A Perzsa-öböl menti arab országok pedig megállapodtak arról, hogy állják a lázadó Szabad Szíriai Hadsereg költségeit - ez az első hivatalos nemzetközi pénzügyi segítség az ország ellenzéki erőinek.