Oroszoknak kémkedhetett a gyanú szerint egy holland diplomata

Vágólapra másolva!
Letartóztattak egy holland diplomatát, akit azzal gyanúsítanak, hogy orosz kémeknek adott át bizalmas információkat pénzért. Pénzmosás és illegális fegyverbirtoklás miatt is eljárás indulhat ellene.
Vágólapra másolva!

Kémkedés gyanújáéval tartóztatta le a rendőrség a holland külügyminisztérium egyik 60 éves munkatársát. A férfit azzal gyanúsítják, hogy pénzért cserébe bizalmas információkat juttatott orosz kémeknek. A De Telegraaf holland lapra hivatkozó Ria Novoszty orosz hírügynökség szerint a gyanúsított 2008-tól Hollandia helyettes konzulja volt Hongkongban.

A férfit még március 24-én tartóztatták le, és március 30-án két hétre előzetes letartóztatásba helyezték. A gyanú szerint a férfi egy osztrák házaspárnak adott át bizalmas információkat. Ezen kívül illegális fegyverbirtoklás és pénzmosás miatt is eljárás indult ellene.

Az osztrák Andreas és Heidrun Anschlag házaspárt tavaly ősszel tartóztatták le Németországban azzal a gyanúval, hogy az oroszoknak kémkednek. A gyanú szerint ipari kémkedéssel foglalkoztak.

Lelepleződésük összefügg az USA-ban lebukott kémcsoporttal, amelynek egyik tagja az azóta hazájában hírességgé vált Anna Chapman.