Már 142 centisek is lehetnek az észak-koreai katonák

Vágólapra másolva!
Csökkentette az észak-koreai hadsereg a besorozható katonák magasságának alsó határát egy dél-koreai lap szerint. Állítólag erre azért volt szükség, mert a most vonuló 16-17 éves korosztályban egy korábbi éhínség miatt sok az angolkóros.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai hadsereg 145-ről 142 centiméterre csökkentette a besorozható katonák magasságának alsó határát, mert a mai nemzedékben sok az angolkóros a kilencvenes évek közepén pusztító éhínség miatt - írta hétfőn egy szöuli internetes újság. "Mivel igen sok fiú túl kicsi ahhoz, hogy megfeleljen a magasságbeli követelményeknek (...) a hadsereg ma már mindazokat felveszi, akik elérik a 142 centimétert" - mondta egy észak-koreai forrás a Daily NK című, általában jól értesült lapnak, amelyet észak-koreai menekültek írnak.

Minden 16-17 éves fiúnak legalább kétéves kötelező katonai szolgálatot kell teljesítenie. A jó egészségi állapotú lányoknak, nőknek is kötelező, de rövidebb idejű a szolgálat. Az észak-koreai hadsereg állománya 1,2 millió fő, e tekintetben a negyedik a világon.

A most behívott észak-koreai fiatalok a kilencvenes évek közepén születtek, amikor az éhínség százezrek halálát okozta, és a megmaradt lakosság csaknem egészét legyöngítette. A születési arány abban az időszakban nagyon alacsony volt, a gyermekhalandóság pedig igen magas, miáltal csökkent a ma katonai szolgálatra alkalmasok száma - közölte az észak-koreai forrás.

Észak-Korea ma megint súlyos élelmezési válsággal küszködik. Az ENSZ szerint hatmillió embernek - a lakosság negyedének - van szüksége sürgős élelmiszersegélyre. Valerie Amos, a világszervezet humanitárius ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettese tavaly ősszel, az országban tett négynapos látogatásáról visszatérve úgy becsülte, hogy az öt év alatti gyerekek harmada szenved krónikus alultápláltságban, az ország északi részén pedig ez az arány eléri a 45 százalékot.