Újabb diplomáciai offenzíva indul a szíriai rezsim ellen

Vágólapra másolva!
Újabb találkozón próbálnak megoldást találni arra, hogy rávegyék Bassár el-Aszad elnököt a Kofi Annan-féle béketerv megvalósítására. Az isztambuli csúcsról olyan kulcsszereplők maradtak távol, mint Oroszország és Kína. A nyugati hatalmak pénzzel is megpróbálják támogatni a szíriai ellenzéket.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 16 ember, köztük kilenc katona veszítette életét a Szíria keleti és északnyugati részén zajló harcokban és a felkelők támadásaiban Damaszkusz közelében - közölte vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

Az erőszak az után is folytatódott, hogy Bassár el-Aszad bejelentette; "egyszer és mindenkorra" győzelmet aratott az ellenzék és a lázadók elleni harcban, miközben csapatai továbbra is az ellenállás leverésére törekszenek.

Az OSDH bejelentése egybeesett a Szíria barátai tömörülés Isztambulban megkezdett konferenciával, ahol több mint hetven arab és nyugati ország tanácskozik arról, hogyan lehetne nagyobb nyomást gyakorolni a szíriai rezsimre a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár által kidolgozott, hatpontos béketerv megvalósítása, és a válság megszüntetése érdekében. A találkozóról ugyanakkor olyan kulcsfontosságú szereplők maradtak távol, mint Oroszország, Kína és Irán - emlékeztet a BBC. A "Szíria barátai" elnevezésű csúcstalálkozót a damaszkuszi rezsim csak a "Szíria ellenségei" elnevezéssel emlegeti, és a BBC bejrúti tudósítója szerint úgy érzi, hogy nincs miért tartania a találkozótól.

A konferencián Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a civilek elleni támadások beszüntetésére szólította fel Aszad elnököt, és hangsúlyozta, hogy máskülönben Damaszkusznak súlyos következményekkel kell szembenéznie. William Hague brit külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy a szíriai kormány "játékának" egyik következménye a szíriai ellenzéknek nyújtott pénzügyi támogatás növelése lesz.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a konferencia megnyitóján azt mondta, hogy ha az ENSZ nem cselekszik, támogatniuk kell a szíriai nép önvédelemhez való jogát.

Nábil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy az Aszad elleni szigorú intézkedésekkel fokozza a szíriai rezsimre nehezedő nyomást.

A Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) ezzel egy időben bejelentette, hogy a legfőbb ellenzéki szervezet fogja finanszírozni a damaszkuszi rezsim ellen küzdő Szíriai Szabad Hadsereg működését. Burhan Ghalioun, az SZNT elnöke a konferencián elmondta, hogy az SZNT a szíriai hadsereg dezertőreiből alakult FSA összes tagjának bérét kifizeti. Mindemellett arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy az SZNT-t a szíriai nép kizárólagos képviselőjeként ismerjék el.

Az ENSZ adatai szerint csaknem kilencezren vesztették életüket az egy éve tartó forrongásokban Szíriában.