Obamát is célba vette a norvég merénylő

Vágólapra másolva!
A kihallgatási jegyzőkönyvek szerint Anders Behring Breivik bevallotta, hogy 2009-ben autóba rejtett pokolgéppel akarta megölni az amerikai elnököt.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnököt is meg akarta gyilkolni Anders Behring Breivik a rendőrségi kihallgatási jegyzőkönyvek szerint - írja a Dagbladet című norvég lap internetes kiadása. A norvég merénylő 2009 decemberében, a Nobel-békedíj átadásán egy autóba rejtett pokolgéppel akarta megölni az amerikai elnököt.

Az Utoya szigetén és Oslóban tavaly júliusban elkövetett merénylethez hasonlóan rendőrnek álcázta volna magát. Példaképének az oklahomai merénylőt, a szélsőjobboldali Timothy McVeigh-t tekintette, aki tizenhét évvel ezelőtt egy autóba rejtett bombával röpített a levegőbe egy irodaépületet. A merényletben 168-an vesztették életüket.

A Dagbladet című lap úgy tudja, a jegyzőkönyv szerint Breivik egy európai szélsőjobboldali hálózatról is beszélt, amely szerinte az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez hasonlóan épült fel, és ennek a módszereit akarta alkalmazni. Bevallotta, hogy maga is inspirálódott a 2001. szeptember 11-ei, Egyesült Államok elleni merényletekből.

Breivik többször beszélt arról, hogy tagja egy eddig be nem azonosított szélsőséges szervezetnek.

A norvég ügyészség márciusban vádat emelt terrorcselekmények és szándékos emberölés címén Anders Behring Breivik ellen. A 33 éves férfi beismerte, hogy tavaly nyáron hetvenhét embert megölt a norvég fővárosban és egy ifjúsági táborban. Az ügyészek először olyan ítéletet szeretnének elérni, amely pszichiátriai kezelést ír elő a tömeggyilkosnak.