Először jutott be a mianmari parlamentbe Aun Szan Szú Kji

Vágólapra másolva!
Tavaly még házi őrizetben volt a Nobel-békedíjas politikus, az idén mianmari kormánykörökben már felvetődött, hogy Aun Szan Szú Kji kormányzati pozíciót kapna a választások után.
Vágólapra másolva!

Először szerzett képviselői helyet a mianmari parlamentben Aun Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki pártvezető. Erről a Szú Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű párt tájékoztatott ranguni központjában felállított kijelzőn.

Ha igaz a hír, az ellenzéki vezető képviselői mandátuma fontos lépés a majd fél évszázadon át katonai junta vezette ország demokratikus átalakulásában. A sokat üldözött, és kitartásáért Nobel-békedíjjal jutalmazott Szú Kji most első ízben kap helyet a mianmari parlamentben.

A mianmari hatóságok január elején engedélyezték Szú Kji pártjának, hogy induljon az április 1-jei időközi választáson. Bárhogyan alakul is az eredmény, az nem fogja csorbítani a hadseregpárti tömörülés hatalmas túlsúlyát a parlamentben. Kormánykörökben azonban olyan nyilatkozatok hangzottak el, hogy Szú Kji kormányzati pozíciót kapna a választások után.

Szú Kjit tavaly engedték szabadon a hatóságok. Az azt megelőző 23 évből tizenötöt házi őrizetben töltött ellenzéki tevékenysége miatt. Pártját tavaly decemberben ismerték el a hatóságok.

Pénteki sajtóértekezletén még azt mondta, hogy nem tekinti sem szabadnak, sem tisztességesnek a választás lefolytatását. Sok szabálytalanság történt a szavazás előkészületei alatt, ami korántsem felel meg a demokrácia követelményeinek, de ennek ellenére pártjával együtt indult a parlamentbe jutásért.