A nyugalmat keresik a gyilkolni tanuló iráni nindzsanők

hét képei, női nindzsa Iránban
Vágólapra másolva!
Orgyilkoshadseregnek kiálltotta ki több újság is azt a több ezer nőt, akik a nindzsa harcművészetnek hódolnak Iránban. A gyilkos fegyverekkel gyakorlatozó, fekete csuklyás asszonyok azt állítják, hogy ők csak sportolók, akik a lelki egyensúlyt és az önbecsülést keresik. A WikiLeaks-táviratokban diplomaták arról írtak, hogy az iráni nindzsák egyáltalán nem olyan ártatlanok, mint ahogy azt a jó hírnevükért folytatott perekben állítják.
Vágólapra másolva!

A nyugati világra leselkedő legnagyobb fenyegetés, az iráni atomprogramnál is veszélyesebb fegyver, Izrael ellen bevethető szuperhadsereg - ehhez hasonló jelzőkkel jellemezte Irán női nindzsáit az elmúlt hetekben a brit és amerikai sajtó. A közel-keleti országban február elején mutattak be videoriportot azokról a nőkről, akik a japán eredetű nindzsucu harcművészetet űzik. A fekete csuklyában, éles kardokkal ugráló nők valóságos őrületet indítottak el külföldön.

A brit és amerikai lapok az iráni videó alapján sorra számoltak be arról, hogy az iráni kormány halálosztó női nindzsákat képez ki, akik orgyilkosként indulhatnak háborúba bármilyen katonai konfliktus esetén. A beszámolók több ezer fős nindzsahadseregről szóltak, amely különleges harci feladatok végrehajtására is képes, és lopakodó gyilkosként harcolhat az iráni rezsimért.

Az állítólagos gyilkológépeket február közepén a Reuters hírügynökség személyesen is felkereste Iránban, és újabb videoriportot forgatott a nők edzéséről. A riportban megszólaltatott női nindzsák a hírügynökségnek azt mondták, hogy készek megvédeni hazájukat bármilyen külső támadás ellen. A riport a Reuters a következő címmel tette közzé: "Több ezer női nindzsát képeznek ki orgyilkossá Iránban". A tudósítás óta blogok tömege spekulál arról, hogy vajon az Iránban kiképzett nindzsahadsereg mekkora nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A nindzsák azt állítják, közönséges hazugság, hogy őket gyilkolásra képeznék ki. Magukat egyszerű sportolóknak tartják, akiknek a szavait brit újságírók kiforgatták egy jó sztori érdekében, ezért a Press TV iráni hírtelevízió szerint a női nindzsák a napokban beperelték a Reuters hírügynökséget jó hírnevük megsértése miatt.

Testi és lelki egyensúly

Az iráni nindzsaőrületet kirobbantó első iráni riport még valóban nem tartalmazott semmi utalást orgyilkosokra vagy hadseregre. Az iráni Press TV által február elején forgatott hatperces összeállítás népszerű sportként mutatta be a nindzsucut, amelyben az iráni nők megtalálják a testi és lelki egyensúlyt. Az összeállításban a sport iráni meghonosítója azt magyarázta, hogy a nindzsa-lét lényege a türelem, a tolerancia és az állhatatosság, egy másik, női nindzsucuoktató pedig arról beszélt, hogy az iráni nők önbecsülést és nyugalmat tanulnak a nindzsucuedzések által. A tévé szerint Iránban 24 000 ember gyakorolja a nindzsucut, közülük 3500 nő.

A riportban több halálos fegyvert is bemutattak, ám az egyetlen gyilkolásról szóló utalás akkor hangzott el, amikor a riporter arról beszélt, hogy a nindzsucut a világon az egyik legveszélyesebb harcművészeteként ismerik. Mégis elég egyértelmű, hogy az iráni riport nem egy titkos katonai csapásmérő erőt akart leleplezni, hiszen a rezsim külföldi szócsövének számító angol nyelvű Press TV készítette. A körülmények alapján sokkal valószínűbb, hogy az iráni nők helyzetének pozitív oldalait bemutató propagandaanyagnak szánták, amely megmutatja, milyen szabadon gyakorolhatják a perzsa nők ezt a kemény sportot.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=gTpw7sGUZOHoUETy
A Press TV első riportja az iráni nindzsákról

Azok a brit és amerikai lapok, amelyek nem kezdtek azonnal nindzsahadsereggel riogatni, szintén a riport feminista oldalára hívták fel a figyelmet. A Guardian és az Atlantic kommentárjai szerint a nők jogait és szabadságát keményen korlátozó Iránban nagyon fontos kitörési lehetőség a harcművészetek űzése. A közel-keleti országban ugyanis a nők kötelesek a vallási parancsoknak megfelelő ruhákat viselni, bírósági ügyekben vallomásuk csak feleannyit ér, mint egy férfi szava, és számos egyéb korlátozásnak vannak alávetve. A lapok szerint egy ilyen helyzetben egy erőt sugárzó, az önvédelmi képességeket fejlesztő sport esélyt ad a nőknek arra, hogy teljes értékű embernek érezhessék magukat. Az Atlantic kommentárja szerint ennek köszönhető az a látványos jelenség, hogy az iráni női sportolók a korlátozások ellenére egyre inkább feltörnek a nemzetközi versenyeken, és ezt a lázadást testesíthetik meg a női nindzsák is.

A britek visszavonulót fújtak

A jó hírnevükben megsértett, magukat sportolónak valló iráni nindzsák neki is támadtak az őket gyilkosként bemutató brit sajtónak. Ügyüket a Press TV lelkesen felkarolta, és az első riport óta több összeállítást is készített arról, hogy milyen csúnyán elbánt az asszonyokkal a Reuters hírügynökség. A nindzsák a tévének azt nyilatkozták, hogy a lejárató külföldi beszámolók miatt alig van esélyük a jövőben komoly nemzetközi versenyekre kijutni, és komoly károkat szenvedtek. "A világnak tudnia kell, hogy a Reuters hazudott rólunk" - mondta egy női nindzsa, Raheleh Davoudzadeh.

Akbar Faradzsi, a mester, aki 1989-ben meghonosította a nindzsucut Iránban, rágalmazásról beszélt, és azt mondta, kártérítési pert indítanak a brit hírügynökség ellen. "Az igazságnak ki kell derülnie, és mindenkinek tudnia kell, hogy mi sportolók vagyunk, akik a sportminisztérium és a harcművészeti szövetség felügyelete alá tartoznak" - mondta a Press TV szerdai riportjában. Az iráni televízió szerint az ügyben Iránban bírósági eljárás is indult, de amikor ezt megtudták, a Reuters újságírói sietve elhagyták az országot. Az iráni kulturális minisztérium ezután felfüggesztette a hírügynökség újságíróinak sajtóakkreditációját, így a Reuters többet nem is dolgozhat az országban.

A Reuters valóban visszavonulót fújt - derült ki a New York Times csütörtöki beszámolójából. Eszerint a hírügynökség vezetői elismerték, hogy hibáztak, amikor orgyilkosnak nevezték a nindzsákat, és a hiba észlelésekor javították is azt. A kifejezést a címből törölték, és a videó azóta nem is elérhető a hírügynökség oldalán. "A cím valóban nagyon rossz volt, de a tudósításban nem láttunk ténybeli tévedéseket" - nyilatkozta a hírügynökség felelős szerkesztője, Stephen J. Adler, aki szerint jelenleg is tárgyalnak az iráni kormánnyal, hogy munkatársaik újra dolgozhassanak az országban.

Forrás: AFP/Atta Kenare
Iráni női nindzsa

Mégis lehetnek orgyilkos iráni nindzsák

Bár a Reuters visszavonta a gyilkos nindzsahadseregről szóló megjegyzéseit, más források arra utalnak, hogy Iránban a kiképzett nindzsák mégsem ártatlan sportolók. A WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok tartalmaznak olyan értesüléseket, amelyek merényleteket végrehajtó nindzsákról és civileket megfélemlítő, állami milíciákat kiképző harcművészekről szólnak.

Az USA azerbajdzsáni nagykövetségének 2009. augusztusi, bizalmas távirata szerint az iráni harcművészeti klubokat a rezsim politikai nyomásgyakorlásra és ellenzéki figurák likvidálására is felhasználja. A nagykövetségnek erről az északnyugat-iráni Tabrizból Azerbajdzsánba látogató, Husáng (Hooshang) néven idézett nindzsamester számolt be, aki Tabrizban egy harcművészeti klub edzőjeként és igazgatóhelyetteseként dolgozott. A férfi azt állította, hogy a magánkézben lévő iráni harcművészeti klubokat nagy nyomás alatt tartja az iráni hírszerzés és a forradalmi gárda, kötelesek harcművészetre képezni a hatóságok embereit, és néha politikai gyilkosságokat is végre kell hajtaniuk.

Husáng azt állította, hogy az iráni belbiztonság gyanakvással kezel minden harcművészeti klubot, mert attól tart, hogy ellenzéki tüntetők harci felkészítésének fészkeivé válhatnak. Ez a félelem azonban kevesebbet nyom a latban, inkább azért akarják irányítás alá vonni a klubokat, hogy azok jól képzett tagjait "különleges küldetésekre küldjék". A nindzsamester a jelentés szerint azt állította, hogy személyesen is ismer olyan harcművészt, aki már legalább hat demokráciapárti aktivistát ölt meg a titkosszolgálat megbízásából. Mivel a gyilkosságokat profi harcművészek követik el, nem marad nyomuk, és a hatóságok öngyilkosságnak tudják beállítani őket - derül ki az amerikai jelentésből.

A diplomáciai táviratot író amerikai diplomata megjegyzi, hogy korábban hasonló értesüléseket szereztek egy teheráni diáktól is. Ő azt állította, hogy a taekwondo-klubja csak éjszaka tarthat edzéseket, mert napközben az edzők kötelesek az iráni forradalmi gárda tagjait képezni. A diplomata azt is megjegyzi, hogy a harcművészeti klubokat Iránban már a sah idején is az elnyomás eszközeként használta a hatalom, és ez a gyakorlat a környező országokban, így Azerbajdzsánban is él.