Evakuálták a szíriai magyar nagykövetség dolgozóinak hozzátartozóit

Vágólapra másolva!
Biztonságos a szíriai Damaszkuszban lévő magyar nagykövetség környéke, azonban a Külügymininsztérium evakuálta az ott dolgozó négy magyar diplomata családját - közölte a magyar Külügy pénteken. Hétfőn hajnalban több gránát is becsapódott a magyar nagykövetség közelében.
Vágólapra másolva!

Továbbra is működik a szíriai Damaszkuszban található magyar nagykövetség, az ott dolgozók családját azonban már evakuálták - közölte az [origo]-val pénteken a magyar Külügyminisztérium. A Külügy tájékoztatása szerint a Szíriában zajló katonai műveletek miatt a magyar diplomaták mozgástere korlátozott, azonban Damaszkusz belvárosa nyugodt, akárcsak a magyar nagykövetség környéke.

Mint írták, csend van a fővárostól délre és nyugatra fekvő külső területeken is, katonai mozgás nem tapasztalható. A libanoni határ felé mindössze egy rendőri ellenőrző pont működik. Jelenleg a nagykövettel együtt négy magyar diplomata van Damaszkuszban, és a szíriai kormány folyamatosan őrzi a nagykövetség épületét. Mint írták, csak akkor várható a magyar nagykövetség bezárása, ha a biztonsági helyzet romlana.

Hétvégén több robbantás is volt Damaszkuszban, hétfő hajnalban pedig éppen a magyar nagykövetségnek is otthont adó Mezzeh kerületben robbantak ki heves harcok, a kormányerők és a felkelők a nagykövetségtől alig 1 kilométerre lévő bevásárlóközpontnál csaptak össze. Szerdán a romló biztonsági helyzet miatt Szlovákia bezárta damaszkuszi nagykövetségét, amelynek épülete nagyjából 600 méterre van a magyar nagykövetségtől. Március eleje óta a magyar nagykövetség látja el Kanada és Ausztrália rendkívüli konzuli ügyeinek intézését is Damaszkuszban.