Nem ijedt be Szíria a keménykedő nagyhatalmaktól

Vágólapra másolva!
Bár az ENSZ BT egyhangúlag felszólította Szíriát az erőszak beszüntetésére, Bassár el-Aszad elnök alakulatai nem hagytak fel a bombázással. Az elmúlt két napban csaknem százan vesztették életüket a harcokban.
Vágólapra másolva!

Eddig nem sok eredménye volt annak, hogy az ENSZ BT egyhangúlag felszólította a szíriai rezsimet, hogy vessen véget az erőszaknak. Bassár el-Aszad elnök alakulatai csütörtök reggel az ország középső részén fekvő Hama városát lőtték. A környéken számos házat leromboltak, és egyelőre nem tudni, hány embert öltek, illetve sebesítettek meg. Ellenzéki tájékoztatás szerint legalább 13 ember halt meg Hamában és környékén az elmúlt két napban.

Szerdán legkevesebb 82 ember vesztette életét a bombázásokban, csak Homszban 45-en haltak meg. A szíriai hadsereg szerda este a libanoni határ közelében is kilőtt több rakétát, ezek egy része Libanonban csapódott be, ami pánikot keltett a lakosságban. Október óta legalább három libanoni meghalt és többen megsebesültek, amikor a szíriai hadsereg megtámadta a határ menti falvakat és néha Libanonba is behatolt. A libanoni-szíriai határszakasz 330 kilométer hosszú, és egyes részein hivatalosan nem tisztázott a pontos elhelyezkedése.

Az Egyesült Államok közben felszólította Szíriát, hogy működjön együtt az ENSZ-szel. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter figyelmeztette a szíriai elnököt, hogy ha nem kötelezi el magát a béketerv mellett, további diplomáciai elszigetelődésre számíthat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán egyhangúlag nyilatkozatot fogadott el, amelyben támogatásáról biztosította Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárnak a szíriai vérontás megállítására tett javaslatait.

A nem kötelező érvényű elnöki nyilatkozat a szíriai kormányt és az ellenzéket egyaránt tűzszünetre, politikai tárgyalásokra szólította fel, valamint arra, hogy a humanitárius segítségnyújtás érdekében napi két órára szüntessék be a harcokat.