Több tucat al-Kaida-tagot öltek meg Jemenben

Vágólapra másolva!
Negyvenöt feltételezett al-Kaida-tag halt meg Jemenben egy péntek éjszakai, majd egy szombati légicsapásban - közölték helyi biztonsági források. Az első akciót feltehetően amerikai gépek hajtották végre.
Vágólapra másolva!

A péntek éjszakai támadást valószínűleg pilóta nélkül amerikai repülőgépek (drónok) hajtották végre az ország középső részén, Beida tartományban. Ez volt a legnagyobb ilyen jellegű amerikai akció azóta, hogy januárban az országot 33 éven át uraló diktátor, Ali Abdallah Száleh elhagyta Jement, és Abd-Rabbu Manszur Hadit választották meg elnöknek.

Egy biztonsági tisztségviselő beszámolója szerint 23, egy kormányzati forrás későbbi helyesbítése alapján pénteken 25 terrorista halt meg az al-Kaida állásai elleni támadásban. Állítólag a halottak között van Hadaar al-Homaikani al-Kaida-parancsnok. Helyi lakosok szerint az amerikai gépek célpontjai között volt a terroristák egyik kiképzőtábora, ahová az elmúlt napokban erősítés és fegyverszállítmány is érkezett.

A szombati légitámadást a jemeni légierő hajtotta végre a déli Dzsaar városban, egy olyan katonai támaszpont ellen, amelyet az al-Kaida emberei a múlt héten foglaltak el a hadseregtől. Szemtanúk szerint húsz al-Kaida-tag halt meg, és megsemmisültek fegyvereik, valamint a bázison lévő katonai felszerelés.

A szélsőségesek egy szóvivője azonban, aki azt állította, hogy az Anszár as-Saría (Az Iszlám Törvények Partizánjai) nevében beszél, tagadta, hogy egyetlen harcosuk is meghalt volna a dzsaari katonai támaszponton. A térség több városát az al-Kaidával együttműködő radikális iszlamisták tartják ellenőrzésük alatt, és gyakran hajtanak végre támadásokat a kormánycsapatok ellen.

Egy szombati washingtoni jelentés szerint az amerikai védelmi minisztérium azt tervezi, hogy újraindítja a jemeni hadsereg kiképzését és felszerelését finanszírozó programját, melyet alig fél éve állított le az arab országban fokozódó káosz miatt. A Reuters hírügynökség tudósítása szerint David Petraeus, a CIA igazgatója tavaly a "globális dzsihád egyik legveszélyesebb gócpontjának" nevezte az Arab-félszigetet, ahol Jemen is fekszik.