Lukasenko őrült, Putyin okos - egy fehérorosz aktivista Moszkvában

Vágólapra másolva!
Megjárta a KGB börtöneit, nem mer bekapcsolt telefon mellett beszélni, mégis Moszkvába jött az orosz ellenzék hívására az a fehérorosz aktivista, aki a hétfői Putyin-ellenes tüntetés előtt interjút adott az [origo]-nak. Dmitrij Jaszevics szerint az orosz és fehérorosz népnek kötelessége egymást segíteni a demokráciáért folytatott harcban, és bár szerinte Putyin jobb elnök, mint a fehérorosz Lukasenko, hajlandó akár Moszkvában is rács mögé juttatni magát, hogy felhívja az EU figyelmét a jogsértésekre.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este még fesztiválhangulatban ünnepelték Moszkvában Vlagyimir Putyin elnökválasztási győzelmét, hétfő délután azonban felszínre bukott az orosz választás sötét oldala. Magyar idő szerint délután 4-kor a moszkvai Puskin téren az orosz ellenzéki csoportok, a választás tisztaságát kétségbe vonó tömegek készültek hatalmas tüntetésre, hogy felhívják a világ figyelmét arra, szerintük a választási eredményeket csalás befolyásolta.

A tüntetést azok az ellenzéki csoportok szervezték, amelyek az állítólag szintén elcsalt decemberi parlamenti választás óta több hatalmas tüntetésen megmutatták már magukat. A demokráciát követelő tüntetők közé még Európa utolsó diktatúrájából, Fehéroroszországból is érkeztek ellenzéki aktivisták, hogy "kifejezzék szolidaritásukat az elnyomott orosz néppel". Egyikük, Dmitrij Jaszevics, a minszki Maladij Front (Ifjú Front) műveleti koordinátora az esti tüntetés helyszínén adott interjút az [origo]-nak.

Az ember ritkán találkozik fehérorosz ellenzékivel, hiszen hazájában nagyon keményen fogja a hatalom a másként gondolkodókat. Hogy került ide?

Egy körülbelül 50 fős ellenzéki csoport egyik vezetője vagyok. Mi igazán tudjuk, milyen egy antidemokratikus rendszerben élni, minket folyamatosan figyelnek a belorusz rendőrök és a KGB, a mindennapjainkhoz tartozik, hogy minden beszélgetés előtt ki kell beleznünk a mobiltelefonjainkat. Most is kivettem az akkumulátort és a SIM kártyát a mobilomból, mielőtt önnel beszélgetni kezdtem, mert ki tudja, ki hallgatna minket. Azért jöttem Moszkvába, hogy a mai tüntetésen támogassam az oroszokat, akik nem akarnak ilyen rezsimben élni.

Hívták, vagy magától jött?

Hívtak is, magamtól is jöttem volna. A szervezetünknek nagyon jó kapcsolata van az orosz demokratikus ellenzékkel, Borisz Nyemcovval, ők küldtek nekünk meghívót. Sajnos Fehéroroszországban az ellenzéki aktivistáknak nagyon kevés pénzük van, sokan a vonatjegyet sem tudják megvenni Moszkváig, ezért nem jöttünk csapatostul. De úgy tudom, rajtam kívül más ellenzéki szervezetek is küldtek embert Minszkből a mai tüntetésre.

Mennyire rossz ön szerint az orosz helyzet a fehéroroszországihoz képest?

Oroszország és Fehéroroszország ma már gyakorlatilag egy nagy rendőrállam, de azért van különbség. Fehéroroszországban diktatúra van, Oroszországban pedig autoriter, totalitárius rendszer. Putyinban, bármennyire is nagy a hatalomvágya, van egy kis demokrata is: ma például lesz itt egy engedélyezett ellenzéki tüntetés, amit ő is jóváhagyott. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök sosem engedne ilyet.

Ön szerint mi a baj Putyinnal?

Putyin nagyon más, mint a mi elnökünk. Lukasenko őrült, szerintem mentálisan is beteg, és bár hatalmat akart, egy olyan ország vezetője lett, amelynek nincsenek nyersanyagai, nincs erős gazdasága, így nem ad neki igazi erőt. Putyin ellenben nagyon okos politikus egy nagyon erős ország élén. De pont ebből származik a legnagyobb hibája is: mivel erős az országa, imperialista módon gondolkodik, és rá akarja kényszeríteni a politikai akaratát és irányát mindenkire, a népére és a környező országokra egyaránt.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]

Miért jött el tüntetni, mire számít?

Amikor tegnap felszálltam a vonatra Minszkben, úgy jöttem el, hogy itt biztosan lesz erőszak, lesznek letartóztatások, erre lélekben fel is készültem. A tüntetést este 7 és 9 óra között engedélyezték, és akik azután a téren maradnak, arra le fognak sújtani a rendőrök. Az utcán már most is testpáncélt viselő rohamrendőrök és az orosz hadsereg rohamsisakos elitalakulatai gyülekeznek. Minden bizonnyal lesz balhé. (Több letartóztatás volt végül, de igazán látványos rendőri beavatkozás nem.)

Nem fél attól, hogy önt is letartóztatják?

Én már voltam fehérorosz börtönben. 2008-ban, a mi parlamenti választásunk után egy tüntetésről bevittek engem 200 másik aktivistával, és akkor megtapasztaltam, milyen az. Húsz embert zsúfoltak be egy-egy cellába, majd 5 órán át hallgattak ki, az ellenzéki szervezetem tagjairól faggattak. Öt KGB-s ütlegelt és vallatott egyszerre, ha nem válaszoltam, fejbe vágtak, megrugdostak. Anyám, akit akkor szintén bevittek, maradandó sérüléseket is szerzett. Az orosz barátainktól viszont azt hallottam, hogy az orosz rendőrök nem annyira durvák, mint a mieink.

Ezek szerint azért jött, hogy lecsukják?

Nem, ezt nem mondanám. De kint fogok maradni a téren este 9 után is, és ha bebörtönöznek, vállalom. 2010-ben, amikor a fehérorosz elnökválasztás után a rendőrök szétverték a tüntetést, az orosz barátaink is ott maradtak velünk, és vállalták a tortúrát. Kötelességünk ezt most viszonozni, és kiállni mellettük, amikor nekik van szükségük szolidaritásra.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]

Mit akarnak elérni?

Oroszországban nem lesz igazi demokrácia addig, amíg Putyin rezsimjét meg nem dönti valaki. Ez a rezsim most nagyon erős, talán évtizedekbe telik, amíg sikerül eléggé meggyengíteni. De a hatalom lépésről lépésre gyengül, és az ellenzék lépésről lépésre erősödik. Abban bízunk, hogy ha a mai tüntetésen a hatalom brutális lesz, arra felkapják a fejüket Európában, és akár szankciókkal, akár politikai nyilatkozatokkal az Európai Unió fellép a Putyin-rezsim ellen.

Miért gondolja, hogy az EU-t érdekli mindez? Az unió el van foglalva a gazdasági problémáival, ráadásul az energiaimportja miatt függ is Putyintól.

Igen, de Európában az emberek érzékenyek az emberi jogokra, amelyeket itt lábbal tipornak. Muszáj, hogy segítsenek, ez a legnagyobb reményünk. Már az is elég, ha holnap Brüsszelben néhány képviselő kritikus hangon felszólal az oroszországi jogtiprások miatt. Az ilyenek felszíthatják a lángot a reményvesztett oroszokban, és azzal tovább erősödhet a civil mozgalom. Hosszú harc lesz, de én hiszek a célban. És abban is reménykedem, hogy ha egyszer Putyin megbukik, vele bukik a fehérorosz rezsim is, amely már most is Oroszországtól függ, és úgy ugrál, ahogy Putyin parancsol neki.