Pokoli napokról mesélnek a Costa Allegra utasai

Vágólapra másolva!
Borzalmas körülményekre, alkalmatlan személyzetre panaszkodtak a lerobbant Costa Allegra utasai, akik azt mondták, a folyosón és a kabinokban uralkodó bűz nagyon sokáig velük marad még.
Vágólapra másolva!

Pokoli három napról számoltak be az Indiai-óceánon lerobbant Costa Allegra utasai. A turisták az után számoltak be a pánikról és összevisszaságról, hogy az óceánjáró csütörtökön kikötött a Seychelle-szigeteken.

Nemcsak a körülményekkel, hanem a személyzet viselkedésével is elégedetlenek voltak. A légkondicionáló és a csapvíz hiánya miatt a kabinokban szörnyű állapotok uralkodtak, a vécék túlcsordultak. Élelmet alig kaptak, néhány száraz szendvicset adtak nekik - mesélték az utasok, akik az elmúlt napokban kénytelenek voltak a fedélzeten aludni a 35 fokos hőségben. Azt mondták, a folyosón és a kabinokban uralkodó bűz nagyon sokáig velük marad még.

Sokan teljes hozzá nem értéssel vádolták a személyzetet, és azt mondták, csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj.

A hajón hétfőn délután fél kettőkor jelzett a riasztó, miután a gépházban tűz ütött ki. Ezután az egész hajón megszűnt az áramellátás. Az elmúlt három napban sem a konyha, sem a mosdók nem működtek. Mintegy három órába telt, amíg kaotikus körülmények között névsorolvasást tartottak, miközben az utasok közül egyre többen pánikba estek. Sokuk szeme előtt a cég másik hajójának, a Costa Concordiának a sorsa lebegett, amely január 13-án futott zátonyra és borult fel az olasz partoknál, Giglio szigetének közelében.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A Costa Allegrán hangosbemondón próbálták meg tájékoztatni az utasokat, és értesítették a közeli hozzátartozókat is, akik azonban nem tudtak kapcsolatba lépni a hajón lévőkkel. Az egyik brit turista, Pam Morrey, aki a hatvanadik születésnapjára kapta ajándékba az utat, a Telegraph című lapnak azt mondta, komoly gondok lettek volna, ha ki kell menekíteni az utasokat. A higiéniai hiányosságok miatt pedig szinte csodával határos, hogy nem tört ki járvány.

A luxushajó csütörtökön helyi idő szerint fél tizenkettőkor kötött ki Mahe szigetén. Legalább két órába telt, amíg minden utas elhagyta a hajót, és a hatalmas médiajelenlét miatt is káosz alakult ki, miközben a turisták megpróbálták begyűjteni a poggyászukat. Hatan betegedtek meg a hajón, ők voltak az elsők, akik elhagyhatták a fedélzetet.

Tilalom a partok közelében

Az olasz kormány csütörtökön rendeletet fogadott el, amely megtiltja a tengerjáró hajóknak, hogy túl közel menjenek a partokhoz, ami a Costa Concordia luxushajó balesetének fő oka volt.

Ezentúl az óceánjárók két tengeri mérföldnél (3,7 kilométer) közelebb nem kerülhetnek nemzeti parkokhoz és természetvédelmi területekhez (Giglio szigete a védett toszkánai szigetvilág része) a Corrado Clini környezetvédelmi és Corrado Passera gazdaságfejlesztési miniszter által aláírt rendelet szerint. A tilalom vonatkozik azokra a Szardínia és Toszkána menti vizekre is, ahol védett cetfélék (bálnák, delfinek, stb.) élnek.