Külföldieken gúnyolódik egy német rendőrnaptár

Vágólapra másolva!
Politikai vihart kavart Bajorországban egy rendőrkapitányságokon kifüggesztett, többek között külföldieken, időseken és öngyilkosokon gúnyolódó falinaptár. A naptár készítői szerint csupán rendőrzsargonról van szó.
Vágólapra másolva!

A legtöbb rendőrkapitányságon le kell venni a falról a bajor rendőrszakszervezet által 3 ezer példányban kiadott naptárat, amely bírálói szerint idegengyűlölő és diszkriminatív. A naptárban többek között külföldieken, időseken és öngyilkosokon gúnyolódó rajzok vannak.

A márciusi karikatúrán például egy színes bőrű férfi látható, hangsúlyosan nagyra rajzolt széles vörös ajakkal, amint tört németséggel kiáltozva éppen egy rendőrrel szemben védekezik, aki őrizetbe akarja őt venni.

Alexander Bosch, az Amnesty International emberi jogi szervezet képviselője szerint ez a kép egészen egyértelműen rasszista. Bosch szerint a bajorországi rendőrszakszervezetből hiányzik az érzékenység, amikor rasszizmusról vagy hétköznapi diszkriminációról van szó. Sebastian Edathy, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti képviselője a falinaptár visszavonására és bocsánatkérésre szólította fel a rendőrszakszervezetet.

A bajor rendőrszakszervezet visszautasította a bírálatokat. Hermann Benker, a szakszervezet elnöke szerint csupán rendőrzsargonról van szó.