Irán elleni katonai fellépést vár Obamától Izrael

Vágólapra másolva!
Az izraeli miniszterelnök nehezen tudja elfogadni, hogy az Egyesült Államok szerint nincs itt az ideje az Irán elleni katonai fenyegetésnek. Benjamin Netanjahu nem bízik az ország atomprogramja miatt ellene bevezetett szankciók hatásosságában, és mielőbbi határozott fellépést várna Barack Obama amerikai elnöktől.
Vágólapra másolva!

Katonai beavatkozást követel az izraeli miniszterelnök az Egyesült Államoktól, amennyiben az Irán ellen életbe léptetett szankciók nem vezetnének eredményre - írja a brit Guardian online kiadása. Izrael nyomást szeretne gyakorolni Barack Obamára annak érdekében, hogy fenyegető katonai akciót indítson a perzsa állam ellen, ha megbuknának a teheráni atomprogram miatt az ország ellen életbe léptetett nemzetközi büntető intézkedések.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök abban bízik, hogy a kérdés kiemelt hangsúlyt kap majd az USA és Izrael közötti jövő hétfői találkozón. Diplomaták szerint Izraelt feldühítette az Obama-adminisztráció nyilvános elhatárolódása az Irán elleni korai katonai akciótól, mondván, ezek gyengítik Teherán szemében az Izrael felől érkező figyelmeztetések jelentőségét.

"Két pólust képviselnek a felek" - idéz a Guardian egy diplomáciai forrást. "A Fehér Ház szerint Irán ellen a szankcióknak van itt az ideje, és a katonai fenyegetés nem segít. Az izraeliek szerint ez azonban helytelen gondolatmenet". Az izraeli miniszterelnök heti kabinetülésén úgy fogalmazott: az iráni kérdés dominál majd Obamával való találkozóján. "Nincs kétség afelől, hogy egy téma lesz a beszélgetésünk középpontjában, és ez természetesen Irán és nukleáris programjának folyamatos erősödése" - fogalmazott Netanjahu.