Hetvennégyen haltak meg egy egyiptomi focimeccs után kitört tömegverekedésben

Rohamrendőrök a pályán és a lelátón egy kairó labdarúgó-mérkőzésen, ahol hetvenhárman meghaltak a meccs utáni összecsapásokban, Al-Ahyl vs. Al-Masry, Egyiptom, Kairó, 2011. február 1-jén
Vágólapra másolva!
Több mint 70 ember meghalt és több százan megsérültek, amikor szurkolók özönlöttek a pályára egy Port Szaidban tartott meccs után Egyiptomban. Kövekkel, petárdákkal, üvegpalackokkal dobálták meg a vendégcsapat híveit és több játékost is megsebesítettek. Az egyiptomi bajnokságot törölték, évtizedek óta ez a legsúlyosabb szurkolói incidens az országban.
Vágólapra másolva!

Legalább hetvenhárman meghaltak és több százan megsérültek az egyiptomi a Port Szaídban, amikor egy focimeccs után a két rivális csapat szurkolói egymásnak estek a pályán - írja internetes oldalán a BBC. A helyi hullaház orvosa szerint kitört összecsapások áldozatai között van a biztonsági erők több tagja is.

Az összetűzés azután tört ki, hogy a mérkőzés lefújását - és a helyi csapatnak, az al-Maszrinak a tabellát vezető kairói al-Ahlival szembeni meglepő, 3-1-es győzelmét - követően a szurkolók elözönlötték a pályát. Kövekkel, petárdákkal, üvegpalackokkal dobálták meg a vendégcsapat híveit és több játékost megsebesítettek. A BBC tudósítója úgy tudja, hogy voltak, akik késeket vittek be a stadionba.

Forrás: AFP/Amro Maraghi
Évtizedek óta ez a legsúlyosabb sporttal kapcsolatos incidens EgyiptombanTovábbi képekért kattintson a fotóra!

Az eseményről készült tévéfelvételek tanúsága szerint a szurkolók nagy tömegben özönlöttek a pályára, és nekiestek a rivális szurkolóknak, illetve a játékosoknak. Utóbbiakat kisebb csoport rohamrendőr próbálta védeni, kevés sikerrel, a szurkolók rátámadtak a menekülő focistákra is. Az ország katonai vezetése helikoptereket küldött, hogy kimenekítsék a városból a vendégcsapat játékosait és szurkolóit, és kórházba tudják vinni a sérülteket

"Ez nem foci. Ez háború, ahol az emberek a szemünk láttára halnak meg. Nincs mozgalom, nincs biztonság és nincsenek mentők. Le kell fújni az egész bajnokságot. Rettenetes a helyzet, és ezt a mai napot nem szabad soha elfelejteni" - közölte csapata tévéadóján Mohamed Abu-trejka, az al-Ahli egyik játékosa. A játékos szerint nem védték meg őket a rendőrök, és egyik szurkolójuk ott halt meg a szemük láttára az öltözőben.

Az egyiptomi állami televízió bejelentette, hogy lefújják a bajnokságot, és csütörtökön rendkívüli ülést tartanak a futballerőszakról. Évtizedek óta ez a legsúlyosabb sporttal kapcsolatos incidens Egyiptomban.

A csapat szurkolói, illetve az áldozatok hozzátartozói az al-Ahli kairói stadionja előtt gyülekeztek, sokan siratva az elhunytakat, mások a belügyminisztériumot kritizálva. Sokan válik úgy, hogy a meccsen nem voltak kielégítőek a biztonsági intézkedések.

A tömegverekedés kitörése után nem sokkal lefújták az al-Iszmailíja és a Zamalek csapatok között zajló labdarúgó mérkőzést egy kairói stadionban, hogy kifejezzék együttérzésüket az áldozatokkal. A stadion hangosbemondója szerint a Zamalek néhány dühös szurkolója a mérkőzés félbeszakítása miatti tiltakozásul felgyújtotta az épület egy részét.