Elfogták a német neonáci gyilkosok ötödik segítőjét

Vágólapra másolva!
Kommandósok fogtak el Düsseldorfban egy férfit, akinek köze volt az 1999-től tavalyig tíz rasszista gyilkosságot elkövető német neonáci bandához. A gyanú szerint pénzzel segítette őket, és fegyvereket is szállított nekik.
Vágólapra másolva!

A német rendőrség különleges egységei tartóztattak le egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő látta el fegyverekkel a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű neonáci mozgalom tagjait. A szervezet a német hatóságok szerint 1999 óta legalább tíz rasszista gyilkosságot, két bombamerényletet, illetve tizennégy bankrablást követett el.

A hatóságok szerint a szerda reggel Düsseldorfban letartóztatott Carsten S. által szerzett fegyvereket hat gyilkossághoz használták fel a neonáci csoport tagjai. A férfi pénzzel is támogatta a csoportot. Ő az ötödik ember, akit letartóztatnak az ügy miatt.

A társaság létére és arra, hogy a zömében török nemzetiségű áldozatok meggyilkolása mögött ők állnak, csak az után derült fény, hogy közülük kettőt tavaly egy bankrablás során sarokba szorítottak, és megölték magukat, harmadik társuk pedig feladta magát.

Az ügy megrendítette a német titkosszolgálatok hitelességét, mert éveken át képtelenek voltak eredményt felmutatni a gyilkosok utáni nyomozásban, ráadásul több fedett ügynökük is érintett az ügyben. A neonáci csoport korábban Magyarországon is vett részt lőgyakorlaton.