Több mint 100 év után ismét hallható Bismarck hangja

Vágólapra másolva!
Előkerült egy elveszettnek hitt, 1889-es fonográffelvétel Thomas Edison műhelyéből, amelyen Otto von Bismarck hangja hallható. A felvételen a német államférfi verseket szaval, és a fiának ad tanácsokat.
Vágólapra másolva!

Több mint száz év után hallhatóvá vált Otto von Bismarck német államférfi hangja, miután digitalizáltak egy 1889-ben készült fonográffelvételt. A hangot egy olyan szakember rögzítette, aki a fonográf feltalálójának, Thomas Edisonnak dolgozott - közölte a brit BBC. A felvételt a Thomas Edison Nemzeti Történelmi Park múzeum digitalizálta.

A német Otto von Bismarck Alapítvány szenzációsnak nevezte a felvételt, amelyet elveszettnek hittek. A viaszhengerre 1957-ben bukkantak rá - 16 másik felvétellel együtt - egy címke nélküli dobozban Edison laboratóriumában, az amerikai New Jersey államban.

Bismarck bizonyos részeken alig hallható a felvételeken, de vicces kedvében lehetett, mert különböző nyelveken dalok szövegét mondta a fonográfra. Először az In good old colony times kezdetű , amerikai dal első versszakát mondta el, majd a Schwäbische Kunde című költeményt idézte. Aztán a Gaudeamus igitur latin nyelvű diákdalt szavalta, végül pedig meglepetésre a Marseillaise-t, a francia himnuszt idézte fel. A kancellár végül buzdító tanácsokat intézett fiához.