Nagy diadallal vágott vissza Mitt Romney az amerikai elnökválasztási kampányban

Vágólapra másolva!
Hatalmas floridai diadallal vágott vissza Mitt Romney a legutóbbi előválasztáson elszenvedett vereségért, és így egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy ő legyen a republikánusok jelöltje a novemberi elnökválasztáson. Legfőbb riválisa, Newt Gingrich ugyan most jócskán elmaradt tőle, de jelezte, hogy nem száll ki a versenyből.
Vágólapra másolva!

Fölényes győzelmet aratott Mitt Romney a floridai előválasztáson, és ezzel ismét a fő esélyessé vált arra, hogy ő legyen a republikánus párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson. Romney a voksok több mint 60 százalékos feldolgozottságánál 47 százalékon állt, míg legfőbb riválisa, Newt Gingrich mindössze 31 százalékot tudhatott maga mögött.

A korábban cégvezetőként sikeres üzleti karriert építő és Massachusetts államot kormányzó Romney számára komoly fegyvertény ez a győzelem, miután az előző előválasztáson, a másfél héttel ezelőtti dél-karolinai szavazáson csúnyán leszerepelt a kilencvenes években a képviselőház elnöki posztját betöltő Gingrichcsel szemben. Bár rajtuk kívül még versenyben van Rick Santorum és Ron Paul is, a floridai kampány elsősorban Romneyról és Gingrichről szólt. Nagyon kemény és személyes támadásokkal teli kampányt folytattak, Gingrich többször egyenesen hazugnak nevezte Romneyt, aki viszont riválisa emberi tisztességét vonta kétségbe.

Harc a küldöttekért

Kettejük párbajának valószínűleg még nincs vége, miután Gingrich már a szavazás előtt közölte, hogy akkor is folytatja a kampányt, ha Floridában veszít. Az egykori képviselőházi elnök abban bízhat, hogy Romneyra korábbi liberális álláspontjai miatt gyanakodva tekintő konzervatívok támogatását elnyerve lehet még esélye az előválasztási küzdelemben.

Forrás: AFP
Romney is beszállt a kampánytelefonálásba Floridában

Az elnökjelölt hivatalosan a republikánus párt augusztusi konvencióján lesz megnevezve, és az kapja a címet, aki legalább 1144 küldött támogatását bírja. Egyelőre nagyon kevés küldötti szavazat sorsa dőlt el a Floridát megelőző előválasztási fordulókban: Romney összesen 21-et tudhat maga mögött, míg Gingrich 23-at. Floridai győzelmével ugyan nagy fölényre tett szert Romney, de ez is csak plusz 50 küldötti szavazatot jelent, tehát még messze van a konvención szükséges számtól.

Az elnökválasztáson indulók közül ugyanakkor Romney építette fel a legnagyobb és leghatékonyabb kampánygépezetet, így számára valószínűleg az erőforrásokat tekintve nem okozna gondot az, ha elhúzódna a küzdelem. Más a helyzet Gingrichcsel, aki Floridában is csak januárban kezdte meg a kampányolást, míg Romneynak már szeptemberben volt irodája az államban. Gingrich szervezési problémáira utal, hogy eljárási hiányosságok miatt nem szerepel majd a neve a szavazólapokon a Virginia állambeli előválasztáson.

Kiszámíthatatlan verseny

A szokásos forgatókönyv az előválasztási küzdelmekben az, hogy már jóval az előtt eldől a jelöltség sorsa, hogy minden államban megtartják a szavazásokat (ez nyár elejéig tart). Az első néhány fordulóban kiderül ugyanis, hogy ki a legerősebb induló, és a többiek utána pénz és támogatottság hiányában sorra kiszállnak a versenyből. Nem feltétlenül fog ugyanakkor így alakulni a mostani republikánus verseny, amely már eddig is szolgált több meglepetéssel. New Hampshire-i győzelme után például szinte biztosnak tűnt, hogy Mitt Romney győzni fog Dél-Karolinában is, de aztán alig egy hét leforgása alatt megfordultak az erőviszonyok, és a futottak még kategóriában kezelt Newt Gingrich nyert.

Forrás: AFP
Newt Gingrich (a képen feleségével) nem adja fel

Kiszámíthatatlanná teheti a versenyt az is, hogy ezúttal nemcsak a politikusok kampánystábjai a meghatározó szereplők, hanem a korlátlan mennyiségű pénzadomány elfogadására jogosult úgynevezett szuper politikai akcióbizottságok. Ezek hivatalosan nem működhetnek együtt az egyes politikusokkal, de támogathatják kampányukat hirdetésekkel és rendezvényekkel.

Erős kontraszt

A mostani elnökválasztási kampányban csak a republikánusoknál nyitott a jelölt személye, a demokratáknál ugyanis biztosra vehető, hogy Barack Obama jelenlegi elnököt indítják. A hivatalban lévő elnök általában komoly előnnyel indul minden választáson, Obamának azonban vannak gyenge pontjai. A gazdaság továbbra sem tért magához a négy évvel ezelőtt elmélyült válság óta, bár az utóbbi hónapokban voltak biztató jelek. Amerikai viszonylatban továbbra is rendkívül magas (8,5 százalékos) a munkanélküliség, és sok amerikait aggaszt a rekordmértékű államadósság is.

Bárki is lesz a republikánus jelölt, erősnek ígérkezik a kontraszt a demokratákkal szemben. A még versenyben lévő republikánusok ugyanis egyeznek abban, hogy mindannyian az állam szerepének visszafogását ígérik, és tiltakoznak mindenféle adóemelés ellen. Obama a múlt heti szokásos év eleji elnöki értékelő beszédben ugyanakkor egyértelművé tette, hogy szerinte a gazdaság kockázatainak kiküszöbölésében és a társadalmi esélyegyenlőség megteremtésében is elengedhetetlennek tartja a kormányzati beavatkozást. Az is a fő ígéretei között szerepel, hogy megemelné a legvagyonosabb réteghez tartozók adóterhelését.