Mi köze az amerikai diákok rángatózásának a nagy péniszpánikhoz?

Erin Brockovich zöld aktivista, tikkelő tinik, Le Roy-i iskola, New York, Erin egy előadáson Washingtonban, 2001-ben
Vágólapra másolva!
Rejtélyes betegség támadta meg egy amerikai iskola diákjait: többen minden előzmény nélkül önkéntelenül rángatózni, dadogni, görcsölni kezdtek. A diákok egy részét egy magyar származású orvos vizsgálta meg, aki szerint olyan tömeghisztéria tört ki az iskolában, amihez hasonló jelenséget az ötvenes években a péniszük miatt aggódó koreai férfiaknál tapasztaltak. A szülők viszont más okok után kutatnak, és beszállt a nyomozásba a Julia Roberts filmszerepe által világhírűvé vált Erin Brockovich is.
Vágólapra másolva!

Világhírűek lettek rejtélyes betegségükkel az amerikai New York államban található, hét és fél ezer lakosú kisváros, Le Roy középiskolájának tanulói: a CNN-től a BBC-ig a világ minden vezető hírcsatornája beszámolt már furcsa tüneteikről. Tizenöt diák - többségük lány, csak egy fiú van köztük - látszólag minden ok nélkül rángatózni, tikkelni kezdett. Tüneteik a leírások és a videók szerint leginkább a Tourette-szindróma nevű idegrendszeri betegségre emlékeztetnek: önkéntelen fejrángások, pislogások, kéz- és testmozdulatok, vonaglások nehezítik az életüket. Az egyik lány állni sem tud, kerekes székbe kényszerült.

"Megszakad a szívem, hogy nem tudom azt csinálni, amit szeretnék" - mondta az egyik lány, Thera Sanchez, akinél egy szundikálásból felébredve kezdődtek a furcsa tünetek. "Az iskolában voltam, és nem tudtam abbahagyni a dadogást, ami aztán egyre rosszabb és rosszabb lett, a nap végére pedig elkezdtem rángatózni is, meg minden" - mondta egy másik lány a CBS csatornának. A diákok többségénél, 12 lánynál már hónapok óta jelentkeznek a tünetek, de az elmúlt néhány hétben még két lányt és egy fiút is elkapott a rejtélyes betegség. "Utálom, amikor ez történik, mert fájdalmas. Néha már majdnem elsírom magam a rángások miatt" - mondta az egyik lány.

Az amerikai ABC csatorna beszámolója a történtekről:

A diákok szerint nemcsak a tünetek rosszak, hanem az is, hogy senki nem tud nekik biztosat mondani arról, miért történik ez velük. "Amikor legutóbb a neurológusnál jártam, azt mondták, további megfigyelésre lesz szükség, de ezenkívül semmi mást" - panaszolta Lydia Parker a CBS csatornának.

Tinilányok és péniszüket féltő férfiak

A hónapok óta szenvedő diákok többségét egy magyar származású neurológus, Mechtler László vizsgálta meg. Az orvos diagnózisa szerint a lányoknak úgynevezett konverziós zavaruk van, ami nem más, mint amikor valamilyen nagy stressz, konfliktus, érzelmi hatás testi tüneteket ölt. A leggyakrabban nők körében megjelenő betegség Freudnak köszönhetően lett ismert, és a köznyelvben sokan máig az ő elnevezése nyomán hisztériának nevezik. A konverziós zavarban szenvedők nem szimulálnak, a rohamok alatt nem tudják befolyásolni mozgásukat, és általában nem is tudják, milyen lelki okok vezettek a testi tünetek kialakulásához.

Tömeghisztériának vagy tömeges pszichológiai zavarnak nevezik, ha a konverziós zavar egyszerre több embernél is jelentkezik. Bár ez ritka jelenség, nem példa nélküli - mondta az MSNBC csatorna egészségügyi magazinjának Steve Roach neurológus, aki évekkel ezelőtt megfigyelt és egy neurológiai szaklapban leírt egy nagyon hasonló esetet.

2002-ben Észak-Karolina egyik kisvárosában egy általános iskolában tucatnyi gyerek hónapokon át produkált hasonló tüneteket. Az érintettek között akkor is csak egy fiú volt, de róla is kiderítették a neurológusok, hogy epilepsziás, és régebben kezdődtek a tünetei, mint a többi lánynak. Az orvosok akkor is arra a diagnózisra jutottak, mint most Mechtler László. A megoldást akkor a téli szünet hozta el: a lányok hetekig nem találkoztak, és legtöbbjüknél ahogy jöttek, úgy el is múltak a tünetek.

A tömeghisztériára Steve Roach szerint leginkább a fiatal lányok fogékonyak, legtöbbször idősebb lányokról terjed át fiatalabbakra - ez történt mindkét iskolában is. Bár a tömeghisztériára a leginkább tinédzser lányok fogékonyak, senki sem immunis. Az MSNBC szerint kicsit más, de jellemző formája a konverziós zavarnak az egyes ázsiai és afrikai országokban megfigyelt, férfiakat érintő, "koro"-nak nevezett jelenség, amely 1967-ben Szingapúrban igazi tömeghisztériává fejlődött: több száz férfi került kórházba azzal a félelemmel és hittel, hogy összemegy a péniszük. Az esetet egy amerikai orvos "A nagy szingapúri péniszpánik" címmel könyvben is feldolgozta.

Negyven éve mérgező anyagokat keresnek

Az orvosok magyarázata szerint ahogy korábban a szingapúri férfiak vagy az észak-karolinai lányok, most a New York állam határán élő középiskolások is minden külső, környezeti hatás nélkül kezdtek el furcsán viselkedni, és a rejtélyes görcsöket az agyuk okozza. A megkérdezett neurológus szerint ilyenkor azzal szokták vigasztalni a szülőket, hogy semmilyen szervi rendellenesség, fizikai ok nincs a tünetek mögött, csak valamilyen stressz. Úgy látszik azonban, hogy az amerikai diákokat és szüleiket ez nem nyugtatja meg, és nem is mindannyian hisznek az orvosok magyarázatában. "Nem hiszem, hogy ez a fejben van. Nem hiszem, hogy csak úgy szundikálok, felébredek, és ez történik velem" - mondta Thera Sanchez. "Nem hiszem, hogy minden lehetséges fizikai okot megvizsgáltak. Nem végeztek elég tesztet" - mondta édesanyja a CNN-nek.

Forrás: Tim Sloan
Erin Brockovich 2001-ben

Nemcsak ők kételkednek az orvosok magyarázatában: bekapcsolódott az ügybe, és nyomozásba kezdett az egyik legismertebb környezetvédő aktivista, Erin Brockovich is. A nő leghíresebb akciójából Julia Roberts főszereplésével hollywoodi film is készült: rekordnagyságú, 333 millió dolláros kártérítést szerzett egy kisváros lakóinak az ivóvizet mérgező anyagokkal szennyező áramszolgáltatótól.

Erin Brockovich most is környezetszennyezést gyanít a diákok tünetei mögött. 1970-ben az iskolától néhány kilométerre kisiklott egy vonat, mérgező anyagok szabadultak ki belőle, és megfertőzhették a talajt és a vizet. Brockovich azt mondja, azóta sem tisztították meg a környéket, az iskola újjáépítéséhez pedig szennyezett köveket és földet használtak fel. Bár a hatóságok azt mondják, semmi nem utal arra, hogy a diákok megbetegedésének külső okai lennének, az iskola pedig az ivóvízhálózatról kapja a vizet, így ha az mérgezett lenne, az egész kisvárost érintené, Brockovich szerint addig, amíg nem végzik el a teszteket, nem lehetnek biztosak abban, hogy semmi nincs a vízben.

Nemcsak Brockovich vizsgálódik, a CNN hétfőn azt is jelentette, hogy az iskola is felbérelt egy független környezeti teszteket, méréseket végző céget, vizsgálja meg az iskolát és környezetét, bár az eddigi orvosi és környezeti vizsgálatok semmi olyan bizonyítékot nem tártak fel, amely szerint fertőző vagy mérgező anyag állhatna a furcsa jelenségek és a tünetek mögött.