Tűzijátékok a világ körül

Újévi ünnepségek, Sydney
Vágólapra másolva!
Időzónaváltás, Lady Gaga és alkoholtilalom is színesítette a szilveszteri ünnepségeket. Ausztráliában egy tűzeset sem akadályozta meg az ünneplést, Új-Zélandon viszont a vihar miatt lefújták az éjféli tűzijátékot.
Vágólapra másolva!

A Szamoa-szigetek és az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau lakossága köszöntötte először az új évet. Az ott élők tavaly még az utolsók voltak a szilveszteri mulatságok sorában, de az idén átváltottak a dátumválasztó vonal Ázsia felé eső oldalára: december 29-e után mindjárt a december 31-ére tértek át, kihagyva egy teljes napot. Az időzónaváltással Szamoa elveszítette "a legnyugatibb ország címet", viszont a turisták akár kétszer is ünnepelhetik az újévet vagy akár a születésnapjukat: Szamoában kezdhetnek, majd egyórás repülőúttal a szomszédos Amerikai Szamoára utazhatnak, átkelve a módosított dátumválasztó vonalon.

Melbourne-ben nem várt eseménnyel szembesültek a hatóságok, miután az újévi tűzijáték idején tűz ütött ki a Szépművészeti Központ tornyában, de végül úgy döntöttek, nem szakítják félbe a látványos pirotechnikai bemutatót, hogy ne rontsák el a szilveszterezők jókedvét. A torony negyven perc alatt leégett, és darabjai az épület kupolaszerű tetejére zuhantak. A helyszínre érkező tűzoltók mindenkit kimenekítettek az épületből, és senkinek sem esett baja. Ekkor mintegy 600 ezer ember ünnepelte a város központjában az új esztendő beköszöntét.

Forrás: AFP/Torsten Blackwood
Sydney újévi fényei - A képre kattintva megtekintheti galériánkat

Ausztrália legnagyobb városában, Sydneyben több mint másfél millióan gyönyörködtek a partról és hajókról a híres kikötő és az operaház fölött látható tűzijátékban.

Az új-zélandiak nem voltak ilyen szerencsések: az újév viharos idővel és szakadó esőkkel köszöntött be. A fővárosban, Wellingtonban az ítéletidő miatt lefújták a kikötő fölötti hagyományos éjféli tűzijátékot, valamint két szabadtéri koncertet is.

Közel ötszáz ember sérült meg a Fülöp-szigeteken szilveszter éjszakáján a petárdázásban és a lövöldözésekben a vigadalom veszélyeire figyelmeztető kormányzati kampány ellenére. Enrique Ona Fülöp-szigeteki egészségügyi miniszter közölte vasárnap, hogy a manilai repülőtéren olyan rosszak lettek a látási viszonyok a durrogtatás okozta füst miatt, hogy több járatot kellett törölni vagy átirányítani. Röviddel éjfél után sérült mulatozók - közöttük sok gyermek - töltötték meg a kórházakat.

Forrás: AFP/Dale de la Rey
Hongkongban is tűzijátékkal köszöntötték az új évet

Londonban 250 ezren gyűltek össze a Temze partján a szilveszteri ünnepségen. Ezrek gyűltek össze Moszkvában is a Vörös téren, ahol azonban alkoholtilalmat vezettek be, attól tartva, hogy elfajulna az ünneplés. New Yorkban Michael Bloomberg polgármester Lady Gagával számolt vissza éjfél előtt a Times Square-en, ahol Frank Sinatra New York, New York című számával köszöntötték az új évet.