Idegesek az angolok Katalin méhe miatt


Vilmos cambridge-i herceg, a brit trónörökös elsőszülött fia és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő távozik a londoni VII. Edward Király Kórházból 2012. december 6-án
Vágólapra másolva!
Diana hercegnő terhességeit elvadult médiaőrület kísérte, Vilmos és Katalin viszont megpróbálkozott kontroll alatt tartani a trónöröklés alakulásával kapcsolatos információkat. Bár a brit sajtó óvatosan vájkál a magánéletükben, a külföldi trükkökkel szemben védtelenek.
Vágólapra másolva!

"Ha bármilyen módon is közünk volt a (nővér) halálához, nagyon sajnáljuk. De ez csak idővel fog kiderülni" - mondta a tragédia után adott első interjúban Mel Greig, feltehetően azzal a szándékkal, hogy némi higgadtságot kérjen a felháborodott hallgatóktól. A 2DayFM ausztrál rádió műsorvezetője volt az, aki kollégájával, Michael Christiannal magukat II. Erzsébet királynőnek és Károly hercegnek kiadva felhívták a VII. Edward kórházat, ahol súlyos rosszullétek miatt napokig ápolták a terhessége korai szakaszában lévő Katalint, és lényegében akadálytalanul jutottak bizalmas orvosi információkhoz a hercegnőről.

A két műsorvezető akciójának már akkor hatalmas visszhangja volt, amikor csak az átverés híre jelent meg. Amikor viszont néhány nappal a telefonhívás után a beugratott ápolónő holttestét megtalálták a kórház nővérszállásán, összeesküvés-elméletek egész sorát kezdték el összerakni, a vitatható eszközökkel élő rádiósokra pedig a rágalmak és szidalmak özöne zúdult. Az eddigi információk szerint a 46 éves Jacintha Saldanha öngyilkos lett, de a Scotland Yard és az ausztrál rendőrség most azon dolgozik, hogy többet megtudjon váratlan haláláról.

"Még soha nem éreztem magam ilyen rosszul. Részvétünk a családnak, és nagyon sajnáljuk, hogy ez történt velük" - mondta megtörten Greig. Néhány nappal korábban a 2DayFM a honlapján a "legnagyobb királyi csínyként" emlegette az átverést, a brit sajtó azonban már ekkor felvetette, hogy az ausztrál műsorvezetők átléptek egy határt. "Nem olyan vicces azt hallani, hogy két felnőtt ember betelefonál egy betegekkel teli kórházba, hogy információt csaljon ki az egyikükről" - írta a Telegraph egyik publicistája.

Forrás: AFP
Könnyesre sikerült a rádiósok első interjúja

Az ügy azért is keltett akkor felháborodást, mert felidézte a sajtó és a paparazzik korábbi, félrecsúszott és vitatható kísérleteit arra, hogy a brit királyi család tagjainak a közelébe férkőzzenek. A lesifotósok gátlástalan nyomulása Diana hercegnő halálával érte el a mélypontot 1997-ben. Az elmúlt években azonban, bár a királyi ház tagjainak magánélete iránti érdeklődés nem csappant, a brit sajtó képviselői magukra erőltettek némi visszafogottságot a családi ügyek feltérképezése során. A lesifotósok próbálkozásainak a legsúlyosabb áldozata Harry herceg feneke és Katalin hercegnő melle volt, ami a címlapokra került testrészek tulajdonosait megviselte ugyan, de nem rengette meg a Buckingham-palotát.

Össznépi babavárás

Katalin és Vilmos házassága igazi szappanoperaként játszódik le a brit alattvalók előtt, a hercegi párhoz azonban sokkal nagyobb tisztelettel viszonyult a brit sajtó, mint korábban Károly herceghez és Dianához. Egyfajta kölcsönös meg nem támadási szerződést kötöttek: Vilmosék rengeteg alkalmat adtak a fotózásra, a sajtó cserébe hagyta őket magánéletet élni. Ez a finom távolságtartás sem enyhítette persze a nyomást, amely az utódnemzés kérdésében nehezedett a házaspárra.

A nagy hírt, Katalin terhességét - ha hinni lehet a Daily Mailnek nyilatkozó jó barátnak - karácsonykor akarták bejelenteni, miután azonban a hercegnő a rosszullétek miatt kórházba került, inkább nem engedtek teret a találgatásoknak. A St. James-palota - Vilmos és Károly herceg közös hivatala - hivatalosan is bejelentette, hogy a hercegnő gyereket vár.

Forrás: AFP/Leon Neal
Katalin Vilmos kíséretében elhagyja a kórházat

A házaspár a milliók előtt megtartott esküvő után viszonylag jól viselte a reflektorfényt, ami részben annak is betudható, hogy a nászútjuk alatt például nem zaklatták őket sem az újságírók, sem a lesifotósok. Ez az idilli állapot aztán nyáron véget ért, amikor az egész világot bejárták a Katalin meztelen melléről készült lesifotók. A brit sajtó visszafogott hozzáállását jelzi, hogy miközben az ír, olasz és francia újságok gátlás nélkül publikálták a franciaországi nyaraláson készült képeket, addig a királyi házaspár hazájában csak írásban számoltak be a hírről.

Ugyanez az önkorlátozás köszönt vissza a mostani tragikus eset bemutatásánál is. Bár a trónörökös érkezése mindenhol vezető hír volt a szigetországban, a három legnagyobb tévécsatorna közül kettő - a Sky News és a BBC - nem játszotta le az ausztrál rádió felvételét a beugratós telefonhívásról, és az ITN sem azonosította be az ápolónőt híradásaiban. Ennek persze, túl azon, hogy a tévécsatornák munkatársai megveregethetik egymás vállát, sok jelentősége nincs, a telefonbeszélgetés felvétele ugyanis szabadon elérhető az interneten.

Törékeny kontroll

Az elmúlt néhány évben a brit monarchiának sikerült komoly tiszteletet kivívnia, ami többek között annak is köszönhető, hogy éveken át majdnem folyamatosan fenntartották a nép érdeklődését. Az egész ország szinte eksztázisban volt például Vilmos és Katalin esküvőjénél, II. Erzsébet gyémántjubileumi évét végigbulizták az alattvalók, a londoni olimpia idején pedig joggal ünnepelték saját magukat. A jó hírek e sorozatába tökéletesen illeszkedett Katalin terhessége.

Bármennyire is a saját menetrendjét követte Vilmos és Katalin, legyen szó együtt járásról, eljegyzésről és házasságról, az nyilvánvaló volt, hogy már az esküvő pillanatában napirendre került a trónörökös kérdése is. Valószínűleg ennek a hírét is megpróbálták kontroll alatt tartani, és - ha nincsenek a rosszullétek és a mostani tragédia - Katalin terhessége kevésbé zajlott volna a nagy nyilvánosság előtt, mint például Diana hercegnőé.

Forrás: AFP/Ben Stansall
Rendőrök a kórház bejárata előtt

Diana terhességének hírét alig három hónappal az esküvő után jelentették be. Akkor sokkal nagyobb jelentősége volt a találgatásnak, hogy fiút vagy lányt vár-e a hercegnő, mert a trónöröklésnél még csak fiú jöhetett szóba. (A nemrég megváltoztatott szabályok szerint a jövőben az uralkodó elsőszülöttje - akár fiú, akár lány - a trónra léphet.). A leendő szülők szintén átéltek egy sokkoló helyzetet, amikor alig 12 hetes terhesen Diana leesett a lépcsőről Sandringhamben, a magzatnak azonban nem lett baja. "Az egész világ a hasamat bámulja" - panaszkodott egyszer Diana, akinek a hatalmas érdeklődés mellett azt a nyomást is el kellett viselnie, hogy trónörököst hord ki. Az újságírók és fotósok napokig a kórház előtt táboroztak, ahol végül megszületett Vilmos. Aki azonban nem ilyen őrület közepette képzelte el a saját gyermeke érkezését. A Buckingham-palota csak remélni tudja, hogy a mostani tragédiával túl vannak a nehezén.