Körbevették a tüntetők az elnöki palotát Egyiptomban

Vágólapra másolva!
A tömeg ugyanazt skandálja, mint a megbuktatott Hoszni Mubarak elnök elleni tüntetéseken, de most az új államfő, Mohamed Murszi távozását követelik. A biztonsági erők attól tartanak, hogy a tüntetők esetleg behatolhatnak az elnöki palotába.
Vágólapra másolva!

Mohamed Murszi egyiptomi államfő ellenzékének több ezer híve vette körbe kedd este a kairói elnöki palotát, azt követelve, hogy az államfő vonja vissza a hatalmát jelentősen kibővítő rendeletet és a többségében iszlamisták által írt alkotmánytervezetet, amelyek válságot okoztak az arab országban.

A tüntetőknek - köztük a világi és a baloldali ellenzék számos tagjának - sikerült közvetlenül megközelíteniük az előkelő Heliopolisz külvárosi negyedben található, egykor szállodának épült palota kőkerítését, miután átvágták az onnan néhány száz méterre kihúzott szögesdrótakadályt, és összecsaptak a rendőrökkel. A rendőrség könnygázt vetett be a tiltakozók visszaszorítására, de sikertelenül.

A tüntetők, akik közül egyesek felmásztak a környező lámpaoszlopokra, azt a Hoszni Mubarak elnök 2011 eleji megdöntésekor híressé lett jelszót skandálták, miszerint "A nép a rendszer megdöntését akarja!" Murszi elnök nem tartózkodik az épületben - közölte egy forrás az elnöki hivatalból. Az al-Ahram című állami lap online változata szerint Murszi akkor hagyta el az épületet, amikor a tüntetők áttörték a szögesdrótakadályt, és nagyon közel kerültek a palotához. A belügyminiszter ugyanakkor közleményében azt állította, hogy az elnök napi munkájának szokásos befejezése után távozott.

Közben az állami Nile TV azt jelentette, hogy a biztonsági erők visszahúzódtak a palota területére, attól tartva, hogy a tüntetők esetleg behatolhatnak a palotába. Az egészségügyi tárca közlése szerint eddig legalább 18 ember sebesült meg a tüntetők és a rendőrség összecsapásaiban. Beszámolók szerint folyamatosan ezrek érkeznek a megerősített biztonsági alakulatok által védett elnöki palotához "az utolsó figyelmeztetés" jelszóval keddre meghirdetett ellenzéki tömegtüntetés különböző helyszíneiről, köztük a központi Tahrír térről.

A tüntetők többsége feketébe öltözve vagy fekete jelvényekkel érkezik, hogy az ellenzék felhívására így gyászolja a szabadságot, amelynek "halálát" szerintük az államfőt szinte teljhatalommal felruházó november 22-i elnöki rendelet okozta.

Ezzel összefüggésben 12 magánkézben lévő egyiptomi lap és tévécsatorna függesztette fel a munkáját kedden az új alkotmánytervezet elleni tiltakozásul. A kormánynak jogi tanácsokat adó államtanács bírói testülete bejelentette, hogy nem hajlandó felügyelni a december 15-re kiírt alkotmányos népszavazást. Ez immár a sokadik, egymásnak ellentmondó állásfoglalás a különböző egyiptomi bírói szervezetek és igazságügyi szervek részéről.