Éhségsztrájkba kezd 16 cseh diák

Vágólapra másolva!
Nem tetszik a dél-csehországi diákoknak, hogy az egyik régióban az oktatásügy irányítását egy kommunista képviselőre bízták, ezért 16-an éhségsztrájkba kezdtek.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkkal fog tiltakozni hétfőn 16 dél-csehországi diák az ellen, hogy a régiót a szociáldemokraták a kommunistákkal együtt kívánják vezetni, s az oktatásügy irányítását és felügyeletét a regionális tanácsban egy kommunista képviselőre bízták. "Elfogadhatatlan számunkra, hogy a regionális iskolaügyet és a kultúrát Vítezslava Baborová kommunista képviselő fogja irányítani és felügyelni. Nem értünk egyet ezzel azért, mert a kommunista párt soha nem határolódott el a volt rendszer ideológiájától" - nyilatkozta csütörtökön Ceské Budejovicében Simon Heller, a diákok képviselője.

Elmondta: éhségsztrájkjuk hétfőn este 18 órakor kezdődik, s 24 órán keresztül a diákok csak vizet fognak inni. A diákok azt szeretnék, ha az októberi regionális választásokon győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nem Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját (KSCM) választaná koalíciós partnernek, s az iskolaügy semmiképpen sem kerülne a kommunisták kezébe.

Jirí Zimola, a régió új szociáldemokrata elöljárója azonban a megkötött szociáldemokrata-kommunista koalíciós szerződést már nem kívánja megváltoztatni, s kitart a baloldali együttműködés mellett. "Senki sem tagadja, hogy a választás demokratikus volt. Az eredményt illene tiszteletben tartani" - állítja Zimola.

Dél-Csehországban már több gimnázium diákjai is tiltakoztak a helyi kormányzat új összetétele, különösen a kommunisták részvétele ellen. A CSSD és a KSCM is azt hangoztatja, hogy ez a választás eredménye, s szerintük a középiskolásokat néhány tanár heccelte fel. A kommunisták kizárását követelő petíciót egy hónap alatt azonban csaknem 10 ezer ember írta alá.

Az október elején lebonyolított regionális önkormányzati választásokat a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerte 23,58 százalékkal, míg Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 20,44 százalékot kapott. A jobboldali kormánypártok támogatottsága messze elmaradt az ellenzéki baloldal támogatottságától.