Vasárnap volt a legdurvább a gázai konfliktus

Izrael, Palesztina, Gáza, egy férfi eltakarja az arcát a füst miatt egy gázavárosi légicsapást követően
Vágólapra másolva!
A gázai övezetben kiújult konfliktus legvéresebb napja volt vasárnap, amikor összesen  26 palesztin vesztette életét. Izrael 80 célpontot támadott - tévedésből kilőtték egy palesztin rendőr otthonát is -, a palesztinok pedig 105 rakétát lőttek ki Izraelre.
Vágólapra másolva!

Vasárnap volt az eddigi legvéresebb nap a múlt szerdán a palesztin Hamász egy magas rangú katonai vezetőjének meggyilkolásával újra fellángolt izraeli-palesztin konfliktusban - jelentette a BBC brit közszolgálati adó internetes oldala. Összesen 26 gázai vesztette életét, közülük 14 nő és gyerek - közölték palesztin egészségügyi források.

Izrael már a szárazföldről, a levegőből és a tenger felől is lőtte a Gázai övezetet, a palesztinok pedig rakétákkal lőtték az izraeli területeket. A hétfői, kora reggeli Izraeli csapások romba döntötték a Hamász rendőrparancsnokságát. Találat érte egy gázai rendőr házát is, ahol legalább tíz ember vesztette életét: a férfi és kilenc családtagja. Az izraeli hadsereg egyik tisztje utóbb közölte, hogy a szomszéd házat akarták kilőni, ahol Jehija Rabiah, a Hamász rakétás egységeinek a vezetője élt, de elhibázták, és a rendőr házát találták el.

A hamászosok házai a célkeresztben

Múlt szerda óta legalább 80 palesztin és három Izraeli vesztette életét a harcokban, a sebesültek száma több mint 700. Izrael közölte, hogy a Hamász fegyvereseinek otthonait vették célba, és körülbelül 80 célpontot lőttek hétfőre virradóra. ezek között voltak katonai létesítmények, fegyverraktárak és rendőrőrsök.

Szemtanúk beszámolója szerint az izraeli hadsereg rendszerint azt a gyakorlatot alkalmazza, hogy a tényleges csapás előtt egy figyelmeztető rakétát küld a cél körzetébe, lehetőséget adva ezzel a lakosságnak arra, hogy elhagyja az övezetet.

Forrás: AFP/Mahmud Hams

Hétfőre virradóra a palesztinok egy rakétát lőttek ki Izraelre, de vasárnap nap közben összesen 105-öt indítottak el, amelyek közül 41-et megsemmisített az izraeliek Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszere. A palesztin rakéták két izraelit súlyosan, tízet könnyebben megsebesítettek vasárnap.

75 ezer tartalékost mozgósíthat Izrael

A Save the Children segélyszervezet szerint az övezetben élő családok kezdenek kifogyni az élelmiszerből és az ivóvízből, miközben naponta 18 órás áramszünetek is előfordulnak.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap közölte, készen áll arra, hogy kiterjessze a hadműveleteket, miután a parlament felhatalmazta, hogy mozgósítson 75 ezer tartalékost.

Forrás: AFP/Marco Longari

Eközben Mohamed Murszi egyiptomi elnök közölte, ha Izrael szárazföldi hadműveletekbe kezd, annak komoly következményei lesznek. Szerinte sem Egyiptom, "sem a szabad világ" nem fog szó nélkül hagyni egy esetleges ilyen izraeli lépést.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt és a gázai palesztinokat. A diplomata bejelentette, hogy az egyiptomi Kairóba utazik, hogy egy lehetséges megegyezésről tárgyaljon. Az Arab-liga Egyiptomban ülésező küldöttei pedig kedden külügyminiszteri delegációt küldenek a Gázai övezetbe.