Tűz ütött ki egy olajfúrótornyon

Vágólapra másolva!
Két embernek nyoma veszett, kilenc pedig megsebesült annak következtében, hogy robbanás történt és tűz ütött ki a Black Elk Energy vállalat egyik olajfúró platformján a Mexikói-öbölben - jelentette pénteken az amerikai parti őrség. 
Vágólapra másolva!

A louisianai Jefferson megye hatóságai által kiadott első jelentés szerint a platformon tartózkodók közül ketten meghaltak, de a későbbi jelentések ezt nem erősítették meg, és csak két eltűntről szóltak. Az olajtársaság szóvivője szerint a tüzet sikerült eloltani. A houstoni központú Black Elk Energy szerint a robbanás nem okozott környezeti katasztrófát, mert a platformon nem folyt termelés, és mindössze 16 hordónyi olaj ömlött a tengerbe. A parti őrség ugyanakkor továbbra is vizsgálja, hogy nem súlyosabb-e a baleset annál, mint amit az olajtársaság beismert.

A parti őrség közölte, a platformról négy embert helikopterrel szállítottak kórházba. Az olajplatform-baleset a louisianai Grand Isle várostól mintegy 40 kilométerrel délkeletre történt. A baleset egy nappal az után történt, hogy a BP olajtársaság 4,5 milliárd dollárnyi kártérítés kifizetésében állapodott meg az amerikai kormánnyal. A BP Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformján 2010 áprilisában történt robbanás következtében 11 munkás meghalt, az elsüllyedt platform helyén csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

A Black Elk azt tervezte, hogy novembertől kezdődően 23 olajkutat létesít a Mexikói-öbölben. A társaság ellen augusztusban vizsgálat indult, mert az öbölben két alkalmazottja vízbe zuhant egy daru meghibásodása miatt. A cég 300 ezer dollár bírságot fizetett ki, mert egy tavalyi ellenőrzéskor szabálytalanságot észleltek az egyik létesítményében. 2011 februárjában a Black Elk mexikói-öbölbeli egyik platformján kisebb tűz keletkezett, de sikerült gyorsan elfojtani.