Turistaadót szednek jövőre Berlinben

Vágólapra másolva!
Évi húszmillió eurós bevételt vár a városvezetés a különadótól, de csődbe mehetnek miatta a kisebb panziók és hostelek.
Vágólapra másolva!

Januártól vendégéjszakánként öt százalékos turistaadót szedne minden hotelben, panzióban és más szálláshelyen a berlini önkormányzat, amivel nem titkoltan súlyos eladósodottságán próbál segíteni. Az Országos Szálloda- és Vendéglátóipari Szövetség (DEHOGA) azonban diszkriminatívnak és büntető jellegűnek nevezte az intézkedést, mondván, a turizmusból a taxisok és a kulturális intézmények ugyanúgy profitálnak.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az ágyadó miatt tönkremehetnek a kis- és közepes idegenforgalmi vállalkozások, hiszen a szoros piaci verseny miatt nem tudnak árat emelni. A szállásadók kilátásba helyezték, hogy megszüntetik a Berlint népszerűsítő önkormányzati turisztikai ügynökség évi egymillió eurós önkéntes támogatását.

Berlinben az utóbbi időben robbanásszerűen nő a turizmus, tavaly a 800 vendéglátóhelyen már 22,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A német fővárosban már 275 ezer embernek ad munkát az ágazat, részben a fapados repülőjáratok elterjedésének köszönhetően vált kedvelt úti céllá. Jól szemlélteti az idegenforgalom szerepét, hogy a 3,5 milliós Berlin szállásain tavaly év végén már 126 ezer férőhelyet tartottak nyilván, 30 ezerrel többet, mint a 8 millió lakosú New Yorkban.