Teljesen elvágná az USA Iránt a külvilágtól

Vágólapra másolva!
Az iráni atomprogram leállítása érdekében az USA még szigorúbb szankciókat alkalmazna. Amerikai képviselők egy olyan szankciórendszert dolgoznak ki, amely a reményeik szerint térdre kényszeríti az atomfegyveren dolgozó Iránt.
Vágólapra másolva!

Egy Irán elleni, példátlan szankciócsomagon dolgoznak az amerikai képviselők, amely meggátolná, hogy az iszlám köztársaság üzleti kapcsolatokat folytasson a világ nagy részével, amíg bele nem egyezik nukleáris programjának korlátozásába.

A mindkét párt által támogatott pénzügyi és kereskedelmi korlátozások egy teljes szankciórendszert alkotnának, amely azonban konfliktusokat okozhatna Washington és azon szövetségesek között, amelyek még mindig kereskednek Iránnal. Az amerikai kormánynak ugyanakkor szüksége van ezen országok támogatására ahhoz, hogy békés eszközökkel tudja lezárni a Teheránnal folytatott nukleáris vitát.

Az amerikai kormány csütörtökön a választások utáni legelső külpolitikai állásfoglalásaként újabb szankciókat hirdetett meg 17 iráni magán- és jogi személy ellen, akik vagy amelyek zavarták a műholdas műsorszórást és akadályozták az irániak hozzáférését az internethez.

A republikánus Mark Kirk és a demokrata Robert Menendez szenátor azonban most egy olyan kiegészítést kíván hozzáfűzni a katonai kiadásokról szóló törvényhez, amely az iráni olajszektor elleni, idén elfogadott szankciókra alapozva az iráni kintlévőségektől az importig mindent célba venne.

Az olajszektor elleni szankciók következtében a felére csökkent az iráni olajkivitel, az ország gazdasága és valutájának árfolyama súlyos veszteségeket szenvedett. Az új szankciók akár az iráni gazdaság csődjéhez is vezethetnek, ami a szerzők szándékai szerint tárgyalóasztalhoz kényszerítheti a teheráni vezetést.