Szír páncélosok léptek be a Golán-fennsíkra

Vágólapra másolva!
Három szíriai tank és két csapatszállító hatolt be szombaton a Szíria és Izrael közötti demilitarizált övezetbe a Golán-fennsíkon. Közel negyven éve nem volt példa ilyen incidensre. A szíriai lépés a polgárháborúval állhat kapcsolatban, úgy tűnik, Izrael nem tekinti közvetlen fenyegetésnek.
Vágólapra másolva!

Három szíriai harckocsi hatolt be szombat este az Izrael és Szíria közötti a demilitarizált övezetbe a Golán-fennsíkon. Ez az első eset, hogy valamelyik fél betör a csaknem 40 éve létrehozott demilitarizált övezetbe, megsértve az azt létrehozó 1974-es megállapodást. Izrael az ENSZ-békefenntartókhoz fordult - közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

A három harckocsi és kísérete - két páncélozott csapatszállító harcjármű - néhány kilométerre haladtak el az izraeli hadsereg állásaitól. Az eset a Szíriában dúló harcokkal - a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni fegyveres felkeléssel - függ össze, és az eddigi legsúlyosabb incidens a szíriai-izraeli határ térségében.

A szíriai harckocsik állítólag a felkelők elleni hadműveletek során használták a Golán-fennsík területét. Izraelben aggódnak amiatt, hogy Aszad esetleges bukásával radikális iszlamisták juthatnak hatalomra Szíriában, vagy véres felekezeti háború robban ki, amely destabilizálhatja az egész régiót.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el a Golán-fennsíkot, majd 1981-ben annektálta a stratégiai fontosságú magaslatot, ahonnan 1967 előtt a szíriai hadsereg rendszeresen ágyúzott észak-izraeli falvakat. Izrael és Szíria az 1973-as jóm-kipúri háborút követő évben hozták létre a demilitarizált övezetet a térségben. Az övezetben - amely a legszélesebb részén 7 kilométer, a legkeskenyebb részén 200 méter széles - csak ENSZ-csapatok állomásozhatnak.

A lanyha izraeli reakció - csak az ENSZ-békefenntartóknál tettek panaszt, és egyelőre más lépést, úgy tűnik, nem terveznek