Parlamenti sztrájkkal is késleltették volna az újabb görög megszorításokat

Vágólapra másolva!
Az utcákon százezres tömeg, a parlamentben sztrájkoló alkalmazottak, és kivonuló képviselők próbálják késleltetni az újabb megszorító csomag elfogadását Görögországban. A szavazás elvileg még az este megtartják.
Vágólapra másolva!

Athén központjában radikális baloldali tüntetők csaptak össze rendőrökkel szerda este. Lángba borult egy rendőrségi épület és egy árusító pavilon is. A nagy szakszervezeti szövetségek és a baloldali szervezetek felhívására az este százezres tömeg vonult a görög parlament elé, ahol a háromszáz képviselőnek ezen a napon kell szavaznia a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió által megszabott újabb gazdasági szigorító intézkedésekről.

A békés megmozdulás ezúttal is erőszakos cselekményekbe torkollott. A tüntetők egy része megpróbálta áttörni a teljes készültségbe helyezett rendőrök kordonját, benzines palackokat és köveket dobtak a rendfenntartókra, akik könnygázt és vízágyúkat vetettek be, megpróbálva féken tartani a tömeget.

A zuhogó eső miatt, valamint testi épségüket féltve az erőszakos összecsapásoktól, a békés tüntetők tömegesen hagyták ott a belvárosi Szintagma teret. A görög televízió híradása szerint az összecsapásoknak mindkét oldalon voltak sérültjei. A rendőrség őrizetbe vette az összecsapás felbujtóit. Kisebb incidensek Athén belvárosának más helyszínein is voltak.

Előzőleg újabb halasztást szenvedett a parlamenti szavazás, amelyben Antonisz Szamarasz miniszterelnök szerezné elfogadtatni az újabb strukturális reformokat és megszorító csomagot. A képviselők heves vitáját ugyanis meg kellett szakítani egy időre, amikor a parlamenti alkalmazottak sztrájkba léptek az állami alkalmazottak kilátásba helyezett fizetéscsökkentése ellen, az ellenzéki képviselők pedig tiltakozásul kivonultak a plenáris ülésről.