Ötmilliárdos segélyt kap Egyiptom az EU-tól

Vágólapra másolva!
Ötmilliárd eurós pénzügyi segítséget nyújt az Európai Unió (EU) Egyiptomnak, ahol Hoszni Mubarak hatalmának tavaly év eleji megdöntése óta jelentősen romlott a gazdaság helyzete - közölte szerdán az egyiptomi elnöki hivatal.
Vágólapra másolva!

Az Európai Beruházási Bank (EIB) kétmilliárd eurót bocsát az észak-afrikai ország rendelkezésére és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is ugyanekkora összeggel segíti Kairót. A közlemény szerint az EU tagállamai ezenkívül további egymilliárd eurót szánnak az egyiptomi átmenet támogatására.

A nyilatkozatot Mohamed Murszi egyiptomi államfő és Catherine Ashton, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője közötti kairói megbeszélést követően tette közzé az elnöki hivatal. Kairó értékelése szerint a felajánlott anyagi segítség annak bizonyítéka, hogy az EU elkötelezett Egyiptom támogatása iránt a fejlődés felé vezető úton. Ashton az unió és Egyiptom közös munkacsoportjának kétnapos megbeszélésére érkezett Kairóba, illetve kedden részt vett az EU és az Arab Liga (AL) külügyminisztereinek találkozóján is.

Az arab ország fő bevételi forrásának számító turizmus rendkívül megsínylette a Mubarak távozását eredményező tavaly év eleji népfelkelés utáni politikai bizonytalanságot, továbbá jelentősen csökkent a külföldi beruházások mértéke is. Mindez a költségvetési hiány növekedéséhez és súlyos társadalmi elégedetlenséghez vezetett.