Ötmilliárdért kelt el a magyar Habsburg herceg gyémántja

Vágólapra másolva!
A 76 karátos, eper nagyságú gyémántot Genfben árverezte el a Christie's aukciósház. A névtelen vevőről csak annyit tudni, hogy múzeumban akarja kiállítani a gyémántot.
Vágólapra másolva!

Egy nagy, belül teljesen hibátlan gyémántot árverezett el a Christie's aukciósház kedden este Genfben - írja a Guardian című brit napilap. A híres indiai Golkonda gyémántbányából származó, eper nagyságú gyémánt rekordáron, 20,35 millió svájci frankért, vagyis mintegy ötmilliárd forintért kelt el.

A ritka, színtelen, 76 karátos kő korábban az osztrák József főhercegé volt, aki a Habsburgok magyar ágához tartozott. "Ez az ár világrekord egy színtelen gyémántért" - mondta a Christie's nemzetközi ékszerosztályának igazgatója, aki szerint azért is volt különleges az árverés, mert a piac nincs a legjobb formájában.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A vásárló névtelenséget kért, de annyit lehet tudni, hogy licitált a gyémántra Fred Mouawad nemzetközi ékszerkereskedő is, akinek Dubajban és Genfben is vannak üzletei. A gyémántot eladó Black, Starr & Frost amerikai ékszercég igazgatója azt mondta, úgy tudja, a vevő múzeumban akarja kiállítani a követ.