Obama vezet két sorsdöntő államban

Vágólapra másolva!
Három nappal az amerikai elnökválasztás előtt nyerésre áll Barack Obama elnök Ohióban és Floridában, a két állam eldöntheti a keddi szavazás kimenetelét az NBC és a Wall Street Journal felmérése szerint. Más kutatás azonban elhanyagolható előnyt mutatott ki Obamának.
Vágólapra másolva!

Az NBC tévécsatorna és a Wall Street Journal közös felmérése szerint, amelyet szombaton tettek közzé, a hivatalban lévő elnök Ohióban 51:45, Floridában pedig 49:47 arányban vezet republikánus kihívója, Mitt Romney előtt.

Ez a két szövetségi állam 18, illetve 29 elektort küld az elnökválasztást végső soron eldöntő elektori testületbe. Az a jelölt, aki Ohióban és Floridában is győz, megkapja e két állam összes elektorának szavazatát, így gyakorlatilag győztesnek érezheti magát.

A szövetségi államok nagy részében előre megjósolható, melyik párt jelöltje nyer. A nyugati és keleti partvidék szavazói hagyományosan a Demokrata Pártra voksolnak, míg a Közép-Nyugat és a Dél államainak a lakossága a republikánusokhoz húz. Az ingaállamok (mintegy tíz) lakossága hol erre, hol arra a pártra szavaz.

A legnagyobb súllyal a legnépesebb Florida és Ohio voksai esnek latba. Az ingaállamok szavazatai döntik el, hogy a két elnökjelölt közül melyik szerez legalább 270 elektort az elnökválasztás kimenetelét eldöntő elektori testületben.

A Reuters/Ipsos cég szombaton közzétett közvélemény-kutatása szerint ugyanakkor Obama előnye a statisztikai hibahatáron belüli: az elnöknek országosan 47, Romneynak 46 százalékos támogatottságot mutattak ki. A felmérés szerint hasonló a helyzet azokban az államokban is, amelyekben nincs hagyományosan kialakult stabil választói preferencia, és hol a demokrata párti, hol a republikánus jelölt győz. Ohióban (46-45), Floridában (47-47) és Virginiában (48-45) az arány. Coloradóban Romney támogatottsága 47, Obamáé 45 százalék.

Sokak szerint ezekben az államokban dől el a szoros verseny kimenetele. A jelöltek is ezekre az államokra összpontosítanak az utolsó három napban. Obama szombaton Ohióban, Wisconsinban, Iowában és Virginiában kampányolt, a legutolsó helyszínen Bill Clinton is vele volt. Vasárnap New Hampshire-ben, Floridában és Coloradóban győzködi a választókat, mielőtt visszatérne Ohióba. Romney szombat reggel New Hampshire-ben kezdett, majd Iowa és Colorado következik. Vasárnap ismét Iowában, majd Ohióban, Pennsylvaniában és Virginiában tart gyűlést.