Obama benzint szállíttat New Yorkba

Vágólapra másolva!
Százhatra nőtt a Sandy szupervihar halálos áldozatainak száma az Egyesült Államokban. Obama elnök elrendelte, hogy a katasztrófa sújtotta területekre szállítsanak benzint, miután a benzinkutaknál többen összeverekedtek, mert elfogyott az üzemanyag.
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett a Sandy szupervihar halálos áldozatainak száma az Egyesült Államokban, a CNN amerikai hírtelevízió azt jelentette, hogy a poszttrópusi ciklonná minősített hurrikán következtében legkevesebb 106-an vesztették életüket az országban. Egyedül New Yorkban 41 ember halt meg a Sandy következtében. A karibi országokban, valamint Kanadában további több mint 80 áldozatot követelt a vihar.

A CNN beszámolója szerint Obama elnök elrendelte, hogy a katasztrófa sújtotta területekre szállítsanak benzint. Korábban arról érkezett hír, hogy több államban fejadagban osztják a benzint, és a kézi kannákba, valamint az autók tankjába való elosztást rendőrök felügyelik, mert volt, ahol összeverekedtek. Egyes helyeken a töltőállomásoknak csak kevesebb mint a fele üzemelt, miközben a benzin ára jelentősen emelkedett. Pénteken több kútnál kilométeres sorokban várakoztak az emberek a benzinre.

Az elnök helyi idő szerint péntek este utasította a védelmi minisztériumot mintegy 80 millió liter ólommentes benzin és dízelolaj felvásárlására, és az érintett területekre való kiszállítására.

Korábban az elnök elrendelte azt is, hogy a védelmi minisztérium kezdjen fűtőolajosztásba a vihar által sújtott területeken. A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint a szétosztandó készletek forrása az energiaügyi minisztérium lakásfűtési tartaléka. Az alacsony kéntartalmú fűtőolaj osztását azért rendelte el az elnök, hogy az északkeleti országrész bajba jutott településein enyhíteni lehessen a hiányt. Ennek oka az, hogy a vihar a finomítóktól a csővezetékeken át az elosztórendszerig mindent megrongált.