Mindenkit le fog vadászni Obama és Romney

potus, amerikai elnökválasztás, a rapublikánus jelölt, Mitt Romney szimpatizánsai
Vágólapra másolva!
Földharccá alakult Barack Obama és Mitt Romney hónapok óta tartó ádáz küzdelme. Mindkét oldal hatalmas erőket mozgat meg azért, hogy egyetlen lehetséges támogatóját se veszítse el, a verseny pedig annyira kiegyensúlyozott, hogy lehet, hogy a végén néhány kínosra sikerült telefonhívás fogja eldönteni. Az [origo] riportja a csatatérről.
Vágólapra másolva!

Rob Wittman képviselő jókedvűen köszöngetett mindenkinek, de a szemén látszott, hogy nagyon fáradt. A dzsekit és szövetnadrágot viselő vékony férfi Virginia egyes számú kongresszusi körzetének republikánus képviselője, és a saját újraválasztása mellett keményen dolgozik azért is, hogy pártjának elnökjelöltje, Mitt Romney legyőzze Barack Obamát. "A tegnapi napom hajnali 1-kor kezdődött, és este fél 11-kor fejeződött be" - mondta az [origo] tudósítójának szombat délután a virginiai Bristow-ban működő helyi pártközpontban, amikor munkatársunk arról kérdezgette, hogyan bírja a rendkívül intenzív kampányt.

Fotó: Pethő András [origo]
Rob Wittman képviselő kampányol - a képre kattintva galéria nyílik a két elnökjelölt kampányának legemlékezetesebb fotóiból

Virginia azok közé a csatatérnek hívott államok közé tartozik, ahol a felmérések szerint olyan kicsi a különbség a két elnökjelölt támogatottsága között, hogy nem lehet biztosra venni egyikük győzelmét sem. Az elmúlt hónapokban ezekre a helyekre összpontosította energiáját a két oldal, és ebből az ádáz küzdelemből jócskán kijutott Virginiának is. "Ha bekapcsolod a tévét, bombáznak a hirdetésekkel. Ha kinyitod a postaládát, mindig van benne valami" - mondta tudósítónknak egy demokrata szimpatizáns, Jason Gould az elnök egyik helyi kampányrendezvényén, hozzátéve, hogy szerinte mindkét oldal túlzásba vitte a hirdetéseket.

Kié a lendület?

Pedig még csak most jön a java, az egész kampányban ugyanis épp az utolsó napok a legintenzívebbek a csatatérállamokban, így Virginiában is. Ez az állam a hatvanas évek közepétől egészen a legutóbbi választásokig stabil republikánus hátországnak számított, négy évvel ezelőtt azonban a helyi választók többsége Barack Obamát támogatta. Több felmérés szerint most is ő az esélyesebb a győzelemre, az előnye azonban a statisztikai hibahatáron belül mozog.

Ilyen kiegyensúlyozott erőviszonyok mellett rendkívül felértékelődik a szavazók mozgósításának jelentősége, így a virginiaiakat az utolsó napokban a szavazásra buzdító hirdetések és telefonhívások árasztják el, és ezzel az üzenettel járják a térséget a jelöltek, valamint az őket támogató politikusok is. Szombaton például Barack Obama a korábbi demokrata elnökkel, Bill Clintonnal közösen tartott egy késő éjszakába nyúló gyűlést Bristow-ban, Mitt Romney pedig vasárnap két fiát küldte kampányolni az államba, és hétfőn ő maga is megérkezik.

Hasonló műveletek zajlanak mindegyik csatatérállamban, és a két oldal egyúttal azon is háborúzik, hogy vajon a rendelkezésre álló kutatási adatok alapján melyiküknek van nagyobb esélye. A demokraták azzal érvelnek, hogy a felmérések többsége szerint Obama áll jobban a csatatérállamokban, Romneyék viszont azt mondják, hogy a számok azt mutatják, hogy ők vannak lendületben, az utóbbi hetekben ugyanis behozták, sőt, egyes esetekben le is előzték az elnököt. A republikánusok azt is mondják, hogy az ő esélyeiket növeli a támogatóik körében észlelhető elszántság is.

Az asszony, akinek férfihangja volt

Rob Wittman szerint lényegében megfordult a helyzet 2008-hoz képest, amikor a változás és remény jelszavával kampányoló Obamát sokkal nagyobb lelkesedés övezte, mint a nyolc év Bush-elnökség árnyékában próbálkozó John McCain akkori republikánus jelölt kampányát. "Most Romney oldalán van a lelkesedés" - mondta Wittman, és valóban több jele van annak, hogy a republikánusok most sokkal jobban fel vannak tüzelve, mint négy évvel ezelőtt. Akkor az [origo] tudósítója azt tapasztalta, hogy sokszor még a pártszervezet tisztviselői is letargikusnak tűntek, és sokatmondó volt, hogy a választás előtti napon Chicagóban Obama egyik kampányirodája zsúfolásig megtelt a csatatérállamokba telefonáló önkéntesekkel, a republikánusok helyi irodája viszont zárva volt.

Most azonban biztosan nem lesz ilyen egyenlőtlenség. A Virginia állambeli Fairfax városában a helyi republikánus központban vasárnap sorban álltak az önkéntesek, hogy hozzáférjenek a kampányhívásokhoz használt telefonokhoz. Még gyerekek is voltak köztük, és az sem vette el a kedvüket, hogy a munkájuk leginkább csak tárcsázásból állt, a telefont ugyanis alig vette fel valaki, ha pedig igen, akkor is hamar rövidre lett zárva a beszélgetés. "Lawrence vagyok, a Romney-kampánynak dolgozom... Letette" - hangzott egy fiú próbálkozása, aki nem sokkal később belefutott egy kínos párbeszédbe is. "Patrickkel beszélek?" - tette fel a kérdést, majd néhány másodperces hallgatás után azt mondta: "Elnézést asszonyom, legyen szép napja!"

Fotó: Pethő András [origo]
Romney szimpatizánsai egy kampányirodában - a képre kattintva galéria nyílik a két elnökjelölt kampányának legemlékezetesebb fotóiból

A republikánusok tehát elszántak, és a levegőben érzik a győzelem lehetőségét, de a demokraták sem csüggednek. Bár közel sem beszélnek akkora lelkesedéssel Obamáról, mint négy évvel ezelőtt, és gyakran hallani demokrata szavazóktól azt, hogy a kisebbik rosszat választják, az elnök kampánya most is hatalmas erőket mozgat meg. A szombat esti virginiai gyűlésen becslések szerint mintegy 24 ezer ember vett részt, és a metsző hidegben várakozással töltött órák ellenére Obamát kitörő lelkesedéssel fogadták.

Az utolsó órákra is készülnek

Az elnök ezen a rendezvényen is arra buzdította a híveit, hogy szálljanak be az utolsó napok kampányolásába, aminek lényege, hogy telefonon és személyesen próbálják meggyőzni a demokrataszimpatizánsokat arról, hogy mindenképp menjenek el szavazni. Obama és a demokrata politikusok azt próbálják sulykolni a híveikbe, hogy annyira szoros a verseny, hogy minden egyes szavazat számít, de ugyanezzel érvelnek a republikánusok is. A fairfaxi irodában például egy előre megírt segédszöveget adtak a telefonáló önkénteseknek arra az esetre, ha sikerül elérniük olyan republikánus szimpatizánsokat, akik tervezi is, hogy elmennek szavazni, és a papíron ez a szöveg állt: "Nagyszerű! Ez a verseny várhatóan nagyon szoros lesz Virginiában, és az ön szavazata döntő jelentőségű lehet. Ne felejtse, hogy a szavazóhelyiségek reggel 6-kor nyitnak és este 7-kor zárnak be november 6-án."

A nagyon szoros állás miatt az egész választás kimenetele múlhat azon, hogy melyik oldalnak sikerül jobban a mozgósítás. "Az elnök önkéntesekre épülő kampánya csodálatos" - mondta tudósítónknak a szombati Obama-gyűlésen egy William Bombo nevű szimpatizáns, aki saját bevallása szerint néhány hete még hezitált azon, hogy elmenjen-e egyáltalán szavazni, de mostanra már azt is eldöntötte, hogy beszáll a kampányolásba, és ott lesz november 6-án is, hogy segítsen az utolsó órák mozgósításában. A rivális oldalon sem lesz azonban hiány önkéntesekből, a gyűlés helyszínétől néhány mérföldre található republikánus központ előtt például egy helyi nő, Minerva McDonald tudósítónknak azt mondta, ő is a kampányra fogja szánni a keddi napját: "Ott leszek kampányanyagokkal, mert sok ember nem eléggé felkészülten érkezik."