Milliárdos gyémántrablással vádolják a zimbabwei rezsimet

Vágólapra másolva!
Saját gyémántbányáinak bevételét sikkasztotta el a zimbabwei kormány egy jelentés szerint. A pénz állítólag az elnök, Robert Mugabe szövetségeseinél kötött ki, a legtöbbet pedig a bányákért felelős miniszter nyert a pénzen, amelyből iskolákat kellett volna építeni.
Vágólapra másolva!

Kétmilliárd dollár (közel 444 milliárd forint) értékű gyémántrablással vádolja egy jelentés a zimbabwei rezsimet - írja a brit Guardian. Az Afrika-Kanada Partnerkapcsolat nevű szervezet szerint a Marange-mezőkön bányászott gyémántokból származó bevétel nem az államkasszába, hanem Robert Mugabe elnökhöz lojális körökhöz jut el.

A Marange-mezők egyike a világ legnagyobb gyémántlelőhelyeinek, a jelentés szerint évente 30-40 millió karát gyémántot termelnek ki onnan. A költségvetés szerint a gyémántokból származó bevételekből kórházakat, iskolákat építenének újjá, de a tervezett összegnek csak a negyede folyt be az államkasszába.

Az Afrika-Kanada Partnerkapcsolat szerint a gyémántbevételek elsikkasztásából Mugabe egyik közeli szövetségese, Obert Mpofu profitált a legtöbbet, aki egyébként a bányákért felelős minisztere az országnak. Amikor a jelentés nyilvánosságra került, Mugabe pártja közölte, hogy politikailag motiváltnak tartják.