Pekingben színre lépett az új generáció

Vágólapra másolva!
Megválasztották a Kínai Kommunista Párt új főtitkárát és a politikai bizottságot. Az új vezetők konzervatívnak számítanak, így nem sok esély van a politikai reformra.
Vágólapra másolva!

A Kínai Kommunista Párt (KKP) új központi bizottsága csütörtöki plenáris ülésén megválasztotta politikai bizottságát, annak héttagú állandó bizottságát, valamint főtitkárnak Hszi Csin-pinget, az államfő helyettesét, amint ez várható volt.

Az állandó bizottság hat másik tagja Li Ko-csiang (ő eddig is a párt politikai bizottsága állandó bizottságának tagja volt, s jövőre a kormányfői székbe készül), Csang Tö-Csiang miniszterelnök-helyettes, egyben Csungking város párttitkára, Jü Cseng-seng, Sanghaj városvezetője, Liu Jün-san, a párt propagandaosztályának vezetője, Vang Csi-san miniszterelnök-helyettes és Csang Kao-li, Tiencsin város párttitkára.

Hszi Csin-pinget a hadsereget felügyelő bizottság élére is megválasztották. A KKP XVIII. kongresszusa szerdán fejezte be munkáját, miután megválasztották a párt új központi bizottságát és fegyelmi ellenőrzőbizottságát.

Hszi megválasztása után arról beszélt, hogy a párt komoly kihívások előtt áll, és kezelnie kell a korrupciót. Hozzátette, hogy az új vezetők azon dolgoznak majd, hogy felnőjenek a történelem és az emberek elvárásaihoz.

A BBC szerint a pártvezetés új összetétele azt jelzi, hogy a 86 éves volt vezetőnek, Csiang Cö-minnek még mindig nagy befolyása van, hiszen a hét új tag közül négy az ő szövetségesének számít. A leköszönő Hu Csin-tao három szövetségese viszont nem is került be az állandó bizottságba. Hu lemondott a Központi Katonai Bizottság posztjáról is, ami azt jelzi, hogy a jövőben távol marad a politikától. A BBC szerint a politikai reform esélyei ezek után csekélyek, hiszen az új vezetőket konzervatívokként tartják számon.

A Kínai Kommunista Párt új főtitkárának a portréját itt olvashatja.